2024. április 19. - Emma

Huszti lett a nyerő

Huszti István, az Index.hu hírportál fotóriportere nyerte a XXIX. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját.
2011. január 19. szerda 16:48 - HírExtra
A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Kovács Tamás, az MTI fotóriportere részesült a Vöröslő fájdalom című fotójával; ezzel a képpel elnyerte a hír-esemény kategória I. díját is.

Az MTI munkatársai közül a Hír-eseményfotó (egyedi) kategória II. díját Lakatos Péter Zoltán, az Emberábrázolás-portré (sorozat) III. díját Szigetváry Zsolt, a Művészet (sorozat) I. díját Czimbal Gyula, a Sport (egyedi) kategória II. díját Illyés Tibor, a Sport (sorozat) kategória II. díját szintén Illyés Tibor, míg III. díját Szigetváry Zsolt, a Természet és tudomány (sorozat) I. díját pedig H. Szabó Sándor érdemelte ki.

Az idei anyagban két természeti csapásról: a vörösiszap-katasztrófáról és a tavaszi árvizekről készített felvételek domináltak - emelte ki az eredményhirdetés előtt Eötvös Pál, a pályázatot meghirdető Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke. A XXIX. Magyar Sajtófotó Pályázatra 323 szerző 8548 felvételt küldött be, ami az előző évinél némileg kisebb mennyiségű, de - a nemzetközi zsűri értékelése szerint - erős anyagot jelentett.

Az újságíró-szervezet elnöke röviden kitért a január 1-jn hatályba lépett médiatörvényre. Annak a véleményének hangot adva, hogy a jogszabály jelenleg nem fog változást jelenteni az újságírók és fotósok munkájában, a politikai helyzet esetleges kiéleződésekor azonban tartani lehet attól, hogy "előveszik" a törvényt. A MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának elnöke azt a reményét fejezte ki, hogy a szerkesztőségekben nem bukkan fel ismét az öncenzúra jelensége.

Bánkuti András kiemelte a nemzetközi zsűri jelentőségét: a testület elnöke idén Tamas Szlukovenyi (Szlukovényi Tamás) kanadai állampolgár, World Press Photo-díjas fotográfus volt, és a zsűriben három magyar tag mellett további három külföldi szakember is helyet kapott. "Iszonyú erővel dübörög az online fotó" - utalt arra Bánkuti András, hogy a MÚOSZ nagydíját ezúttal az Index.hu fotográfusa nyerte el.

Mint hozzátette, a pályázati anyagban egyértelműen megfigyelhető volt az internetes felületre készült fényképek számának növekedése.

A pályázatban meghirdetett kategóriák között idén nem osztották ki a Művészet (egyedi) kategória I. és III. díját. A Természet és tudomány (egyedi) kategóriában ugyanakkor rendkívül erős mezőny indult, amit az egy-egy I. és III. díj mellett kiosztott három II. díj is jelez.

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ nagydíjat Huszti István, az Index fotóriportere érdemelte ki Túlélők című fotójával. Mint a fotográfus elmondta, a vörösiszap-katasztrófa után készített felvételén azt a pillanatot örökítette meg, amikor egy házát és minden ingóságát elvesztő asszony magához öleli három nap után megtalált, átázott macskáját.

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat Kállai Márton, a Szabad Föld fotóriportere nyerte el a Fapados konditerem című sorozatával, amellyel a Sport (sorozat) kategória I. díját is megkapta.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság fotóriportere érdemelte ki, aki egyben elnyerte a Képriport kategória I. díját Vörösiszap című sorozatával, a Képriport kategória III. díját Árvíz című sorozatával, valamint a Természet és tudomány (egyedi) kategória III. díját Hőség című fotójával.

A vidéken dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat, a Természet és tudomány (egyedi) kategória II. díját Sárga című képével és az Emberábrázolás - portré (egyedi) kategória III. díját Sors című fotójával Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter nyerte.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriportere kapta, aki egyben elnyerte a Képriport kategória II. díját a Vörösiszap Tragédia címet viselő sorozatával és az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória II. díját Remény című képével.

Az elismeréseket március 25-én, a pályázatra beérkezett felvételekből összeállított kiállítás megnyitója előtt adják át a nyerteseknek a Magyar Nemzeti Múzeumban. A XXIX. Magyar Sajtó kiállítás március 26. és május 8. között látogatható majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását