2024. március 29. - Auguszta

Ásványvíz vagy víztisztító berendezés?

Az ásványvíz-szövetség bekeményített és frontális támadást indított a víztisztító készülékek ellen.
2011. január 22. szombat 08:31 - HírExtra
Szerintük a magyarországi ásványvizeket nem szabad a divatossá vált víztisztító készülékkel kezelni, mert ásványvizeink eredendően tiszták, egészségesek. Az esetleges beavatkozással éppen a legértékesebb ásványi anyagokat vonnák ki belőlük, ami hiánybetegségekhez vezethet. A szövetség hivatásának tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megőrzését és a fogyasztók hiteles tájékoztatását.

A Magyar Ásványvíz-szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártók védelmében fellép azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése végett téves információkat terjesztenek, így keltve rossz hírét a kiváló hazai ásványvizeknek.

Ezek a cégek üzletüket arra az elméletre alapozzák, amely szerint kizárólag a „desztillált” vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. Állításuk igazolására a készülékforgalmazó ügynökök gyakran félrevezető kísérleteket mutatnak be leendő vevőiknek, hogy azt bizonyítsák: az ásványvizek „szennyeződéseket” tartalmaznak. Ilyenkor valójában az történik, hogy a vízből elektrolízissel kiválasztják a benne oldott ásványi anyagokat, amelyek a természetellenes manipuláció hatására sötét, barnás üledékként jelennek meg a folyadékban.

Ugyanezt a kísérletet a tisztított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi, hiszen abban már semmiféle ásványi anyag és nyomelem sem található. Ezzel a víztisztítót forgalmazók azt a valótlan következtetést sugalmazzák, hogy a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek viszont szennyezettek.

Az ásványvizek eredendően tiszták: a bennük lévő ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek nem szennyező anyagok, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen összetevők, amelyeknek előállítására szervezetünk önállóan nem képes. Ha az ásványvízből ezeket eltávolítják, úgy járunk, mintha kivonnánk a gyümölcsléből a C-vitamint, a legfőbb értéket.

A desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt víz huzamosabb ideig történő fogyasztása esetén az esszenciális nyomelemek hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet működésében. Ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk rövid idő alatt, a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, idegrendszeri zavarok, súlyosabb esetben akár kóma is kialakulhat.

A víztisztító készülékkel kezelt vizek gyakran baktériummal fertőzöttek, mivel a készülékek körültekintő karbantartásához szükséges ismeretekkel a legtöbb vevő nem rendelkezik. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet 2009-ben végzett vizsgálata is bizonyította: nyolc, különféle típusú víztisztító berendezéssel kezelt vízmintából hétben a baktériumok száma meghaladta az egészségügyi határértéket.

Bár a forgalmazók manapság minden háztartásba ajánlják, a víztisztító készülékeket eredetileg egészen más célokra fejlesztették ki: háborús területeken, ahol csak szennyezett víz volt elérhető, ezekkel az eszközökkel ihatóvá tudták tenni a vizet a katonák számára. Napjainkban elsősorban a fúrt kutas, vidéki környezetben tehetnek jó szolgálatot, ahol valóban szükséges lehet a gyakorta szennyezett víz tisztítása.

A természetes ásványvizek ma a Földön fellelhető legtisztább élelmiszerek közé tartoznak, kiváló minőségüket és tisztaságukat éppen annak köszönhetik, hogy nem kezelik őket. Az ásványvíz a földalatti, szennyeződéseket nem tartalmazó vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. A források, kutak hatóságilag elismertek, a termékek minősége pedig folyamatosan ellenőrzött.

Hazánkban tavaly a palackozott ásványvízből 1,087 milliárd liter, a ballonosból 22 millió liter fogyott. Az ásványvízfajták megoszlása szénsav-tartalom szerint: szénsavas ásványvíz 57%, enyhén szénsavas 6%, szénsavat nem tartalmazó ásványvíz 37%. A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek 93%-a ásványvíz, 5,9%-a forrásvíz, 0,1%-a gyógyvíz, 0,9%-a ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital.

A víztisztításra „szakosodott” cégek által kínált berendezés akár több százezer forintba is kerülhet; a vízből kivont, az élő szervezet számára szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni.

Az Ásványvíz-szövetség szerint Nyugat-Európában az említett elven működő víztisztítók már kiszorultak a piacról, a hazai terjesztőkkel ellentétben ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek vízcsapra szerelhetők, és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) szűrik ki a csapvízből.
Forrás: Világtudomány
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását