2024. március 29. - Auguszta
Összeszedtünk néhány természetes megoldást, mellyel erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét, hogy az influenza ne gyűrhessen le bennünket Ha a megelőzés nem volt sikeres, íme néhány hatásos praktika a gyorsabb gyógyuláshoz.
2011. január 22. szombat 19:08 - Kancsár Edina
A megelőzés a legfontosabb!

A nátha és az influenza időszakát éljük, emiatt mindenki arra törekszik, hogy elkerülje ezeket a fertőzéseket. Sajnos a munkahelyeken, iskolákban és a tömegközlekedésben szinte lehetetlen elkerülni a vírusokat, de a megelőzés tekintetében nem is ez az elsődleges cél: hanem immunrendszerünk megerősítése.

Homoktövis

A homoktövis (Hippophae) Eurázsiából származik, egyszerre dísz- és gyógynövény. Narancssárga termése gazdag C-vitamin-forrás és számtalan nyomelemben és vitaminban bővelkedik: van benne E, B és K vitamin is.

Gyógyszerek és kozmetikumok alapanyagaként is használják, de belsőleg történő használata nem igazán terjedt el, mert enyhén kesernyés íze van. Pedig immunerősítő hatása kimagasló. Bioboltokban és gyógynövényboltokban beszerezhető dzsem, szörp és likőr, sőt kapszula formájában is.

Kasvirág

A kasvirág (Echinacea) az Amerikai Egyesült Államok keleti részéből származik. A kutatások szerint már az 1600-as években gyógyszerként használták a sziú indiánok (például kígyómarás és csípések ellen). Európában, kezdetben dísznövényként tartották, ugyanis csak később figyeltek fel a növény jótékony hatásaira.

Nem csak immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Hajtásából teát készítenek, melyet meghűléses és felső légúti panaszok kezelésére ajánlanak. A legelterjedtebb felhasználási formája azonban az Echinacea csepp. A betegségek megelőzésként naponta háromszor húsz cseppet kell fogyasztani belőle. Betegség esetén emelni kell a bevitt mennyiséget.

Grépfrút

A grépfrút 1750 körül tűnt fel Barbadoson és az egyik legfontosabb citrusfélénk, mivel egyetlen grépfrút elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin-szükségletét. Ráadásul nemcsak vitamintartalma magas, tele van antioxidánsokkal is, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Tehát nem csupán az immunsejtek működésének hatékonyságát fokozza, védelmet biztosít a szabadgyökök ellen is. A gyümölcsnek két fajtája ismert: az egyik a fehér, a másik a rózsaszín húsú. Míg a fehér grépfrútban található naringin nevű flavonoid védi a tüdőt a környezeti méreganyagoktól, addig a pink grépfrútnak még a fehérnél is magasabb a vitamintartalma.

Grépfrútmag-kivonat

A tudományos kutatások során kiderült, hogy a grépfrútmagkivonat legalább annyira egészséges, mint maga a gyümölcs. Több száz káros baktériumtörzs ellen és néhány gombafajjal szemben is hatékony védelmet nyújt. A grépfrútmagkivonat általában húsz-harminc milliliteres kiszerelésben kapható gyógyszertárakban és bioboltokban.

Ha már bekövetkezett a baj…

A többsége sajnos a legnagyobb odafigyelés ellenére sem tudja megúszni a betegségeket. Ha már bekövetkezett a baj, a pihenés és a fokozott vitaminfogyasztás a legfontosabb, hogy szervezetünk ismét megerősödhessen.

Rengeteg házipraktika terjedt el a betegségek kezelésére, mint: facsart gyümölcslé, mézes-citromos tea  és kiwi fogyasztása továbbá a kamillás inhalálás. Ezek persze mind sokat segítenek, de mi kiegészítettük a listát még néhány jó tanáccsal.

Gyömbértea

A gyömbérben lévő illóolajok, immunerősítő és fertőtlenítő hatásúak, így segítségükkel könnyebb legyőzni és távol tartani a fertőzéseket. Ezek mellett nagy előnye, hogy javítja az étvágyat is, ami különösen fontos, ha beteg az ember, hiszen ha nem eszünk, kevesebb energiát tudunk a gyógyulásra fordítani.

Kellemes illata és íze van, azonban betegség esetén, éppen ezeket az előnyöket nem élvezhetjük, hiszen a többség ilyenkor elveszíti az illat- és ízérzékelését. A gyömbérteát egyébként megelőzésre is használhatjuk, ha minden reggel fogyasztunk belőle egy csészével.

Izzasztókúra gyógynövényekkel


Keverjünk össze hársfa és bodzavirágot, melyek lázcsillapító és izzasztó hatással bírnak. A keverékből három evőkanálnyit forrázzunk le fél liter vízzel, és hagyjuk húsz percig állni, majd adjunk hozzá egy kis citromlevet és három kanál mézet. A teakeveréket akkor fogyasszuk el, ha jól bebugyoláltuk magunkat, ugyanis így sikerülhet csak a tökéletes izzasztás.

Körülbelül húsz perccel később indul meg az izzadás, melynek köszönhetően hamarosan jobban is érezzük magunkat. Két-három nap alatt maximum kétszer alkalmazható ez a módszer, mert a túlzott folyadékvesztés legyengítheti a szervezetet.

Influenza
Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség. A kórokozók emlősöket és madarakat képesek megfertőzni. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél, súlyos szövődmények léphetnek fel.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását