2024. április 19. - Emma

Már itt is be lehet adni a kérelmet

Néhány nap múlva Gyulán is kérhetik a magyar állampolgárságot az Aradon élő magyarok - közölte Gyula polgármestere kedden.
2011. január 25. kedd 19:03 - HírExtra
Görgényi Ernő (Fidesz) gyulai sajtótájékoztatóján elmondta: január 18-ig Aradon a demokráciaközpontban 250-en jelezték, hogy szívesen szereznék meg Gyula önkormányzatának segítségével a magyar állampolgárságot. A határ mentén élő magyarok számára ugyanis sokkal közelebb Gyulán, mint Kolozsvárott, vagy Csíkszeredán intézni állampolgársági kérelmüket.

A fürdőváros vezetése ezért kapcsolatba lépett az aradi demokráciaközponttal, valamint a partiumi nagyváros alpolgármesterével, s megállapodtak, hogy hetente kedden és szombaton Gyulán is kérhetik az aradi magyarok a honosítást -ismertette Görgényi Ernő.

Hozzátette: a magyar állampolgárság megadásához szükséges dokumentumokat az aradi demokráciaközpont készíti elő. Az előzetes bejelentkezések alapján csoportosan érkeznek Gyulára a magyarok.

A gyulai polgármester azt mondta, a magyarok első csoportja valószínűleg szombaton érkezik Gyulára.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló, nyáron elfogadott jogszabály értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását