2024. április 25. - Márk

Még nem csökken a munkanélküliség

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előrejelzése szerint az idén a világban 6,1 százalékos munkanélküliségi rátával kell számolni, ez 203,3 millió munkanélkülit jelent, nem sokkal kevesebbet a tavalyi 205 millió állástalannál.
2011. január 25. kedd 09:04 - HírExtra
Ez derül ki az ILO legfrissebb, "Globális foglalkoztatási trendek 2011-ben: a foglalkoztatás fellendítésének kihívásai" című jelentéséből. Az MTI-hez eljuttatott anyagban az ILO hangsúlyozza: a foglalkoztatás fellendítése az idén - főként a fejlett gazdaságokban - továbbra is lassan halad, emellett világszerte kiemelt probléma a 15-24 éves korosztály magas munkanélküliségi rátája.

A jelentés rámutat, hogy a munkahelyek helyreállítása meglehetősen eltérő képet mutat a különböző munkaerőpiacokon. A fejlett országokban következetesen magas a munkanélküliség, és növekszik az elbátortalanodás, míg a fejlődő régiókban bővül a munkahelyek száma.

Ezek a trendek éles ellentétben állnak a több kulcsfontosságú makroökonómiai indikátor által jelzett fellendüléssel: a globális bruttó hazai termék (GDP), a magánfogyasztás, a befektetések és a nemzetközi kereskedelmi és részvénypiacok mind fellendültek 2010-ben, túlszárnyalva a válság előtti szintet.

A globális munkanélküliség növekedésének több mint fele - 55 százaléka - 2007 és 2010 között a fejlett gazdaságokban és az Európai Unióban következett be, miközben a világ munkaerejének csak 15 százaléka található ezeken a területen. A fejlődő világ számos gazdaságában - például Brazíliában, Kazahsztánban, Sri Lankán, Thaiföldön és Uruguayban - a munkanélküliségi ráta a válság előtti szint alá csökkent.

Tavaly világszerte 78 millió fiatal volt munkanélküli, amely jelentősen meghaladja a válság előtti, 2007-es 73, 5 milliós szintet, de kevesebb, mint a 2009-ben regisztrált 80 millió - olvasható a jelentésben. A 15-24 éves fiatalok körében a munkanélküliségi ráta 12,6 százalékponton volt 2010-ben, ami több mint két és félszerese a felnőtt munkanélküli rátának.

Újra kell gondolni az általánosan elfogadott makroökonómiai politika elemeit és a minőségi munkahelyek létrehozását, valamint központi célkitűzéssé kell tenni a méltányos munkát, a magas szintű növekedéssel, az alacsony inflációval és a kiegyensúlyozott állami költségvetéssel együtt - idézi a közlemény Juan Somavia-t, az ILO főigazgatóját.

Az ILO szerint a munkaerőpiac talpra állásának késlekedése abban is megnyilvánul, hogy a termelékenységből származó nyereségek sok országban nem tükröződnek a reálbérek emelkedésében. A jelentés szerint "ez veszélyeztetheti a későbbi fellendülési kilátásokat, mivel szoros összefüggések vannak a reálbérek növekedése, a fogyasztás és jövőbeni befektetések között".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását