2024. május 5. - Györgyi

Magánnyugdíjpénztár: eddig 63 ezren maradnak

Már csak a hétfői nap maradt arra, hogy nyilatkozzanak a maradásról a pénztártagok. Mit tehet az a tag, akinek bezár a magán-nyugdíjpénztára? A HírExtra ennek is utána járt.
2011. január 28. péntek 11:39 - Forján-Vass Máté
2,1 százalék maradt eddig

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a HírExtra megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy péntek reggel 10 óráig 63227 ember jelezte, hogy nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe. A tegnap óta ez plusz 7 ezer embert jelent a magán-nyugdíjpénztáraknak.

A jelentkezési határidő hétfőn van, ám most már bizonyos, hogy a kormány által várt tíz százalékot messze nem fogja elérni a maradók száma. A jelek szerint nem volt túl sikeres a szocialisták illetve a pénztárak kampánya a maradás mellett, és utóbbiak is hiába öltek bele milliókat. Hogy ez az érdektelenség, a lustaság, a tudatlanság (vagy épp a tudatosság) miatt van persze nem tudhatjuk.

Nem minden pénztár éli túl

Bába Júlia a Stabilitás Pénztárszövtség elnöke a köztévének elmondta, nem valószínű, hogy minden magánnyugdíjpénztár megmarad. A hatályos törvény értelmében 2000 fő alatt meg kell kezdeni a felszámolási eljárást. A jelenlegi statisztika alapján 3512 ember jut egy pénztárra, ám ez az átlag, közel sem biztos, hogy így oszlik el.

Ismét nyilatkozni kell

Ez esetben az eljárást a PSZÁF kezdeményezi, amelyről harminc napon belül levélben kell értesítenie a pénztártagokat. Ezzel egy időben a Felügyelet visszavonja a pénztár tevékenységi engedélyét.

A kiküldött levél kézhezvételétől számítva a pénztártagoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hová kívánnak átmenni. Abban az esetben, ha a tag nem nyilatkozik arról, hogy hova szeretne átlépni, a Felügyelet gondoskodik arról, hogy az illetőt visszaléptessék a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

A rendelet
A Felügyelet köteles a felszámolás kezdő időpontjában a pénztár tevékenységi engedélyét visszavonni.

A felszámoló a felszámolás kezdő időpontjától számított 30 napon belül kiküldött levélben tájékoztatja a pénztár tagjait a felszámolás tényéről és egyúttal 30 napos határidővel nyilatkozattételre szólítja fel a tagokat, hogy melyik pénztárba kívánnak átlépni. Abban az esetben, ha a tag a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, akkor a felszámoló intézkedik a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszaléptetése érdekében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását