2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Az álmok eredete, keletkezése és jelentése régóta foglalkoztatja az embereket. A kutatók véleménye eltér egymástól, azonban egy dologban egyetértenek: nem véletlenül álmodunk.
2011. január 29. szombat 13:07 - Kancsár Edina
Az álmok eredetét kutató szakemberek véleménye meglehetősen különböző lehet. Vannak, akik az állítják, hogy az álomképek az agytörzs aktiválódása folytán létrejövő véletlenszerű elektromos kisülések eredményei. Véleményük szerint, amikor az agykérget elektromos impulzusok érik, hatására a benne felhalmozódott információkat véletlenszerűen variálja, így születnek a különféle képek.

A másik tábor véleménye szerint, – melynek első hirdetője Freud volt –, az álmok nem véletlenül alakulnak ki. Szerintük a tudatalattink az álmokkal akar üzenni nekünk, amelyek az emlékképeink és gondolataink felhasználásával jönnek létre. Számtalan olyan élmény ér bennünket a mindennapokban, melyek nem tudatosulnak, mert látszólag jelentéktelenek, vagy megszokottak.

Sok olyan élmény is hat ránk, ami érzelmileg ugyan foglalkoztat bennünket, de gyakorisága miatt nem gondolkodunk rajta túl sokáig (ilyen lehet például egy baleset látványa). Ezek az élmények adják az álmok „alapanyagát”. Az álmok rendszerint az elmúlt három napban történt eseményeket dolgozzák fel.

A környezet ingerei is befolyásolják az álmainkat. Sokak számára ismerős lehet az, mikor a külső ingerek alakítják az álmainkat: például ha éjszaka véletlenül kitakarózunk és fázunk, valószínűleg valami hideg helyről fogunk álmodni. Ha pedig éjszaka megszomjazunk, nem kizárt hogy a sivatagban találjuk magunkat. Az álmoknak tehát elsősorban az lehet a szerepe, hogy szabályozza az érzelmi életünket, gyarapítja az emlékezet-állományunk érzelmi elemeit és csökkenti a felgyülemlett feszültségeket.

Miért fontos álmodni?

Kísérletek bizonyítják, hogy akit rendszeresen megfosztottak az álmodástól (úgy, hogy felébresztették) kialvatlannak érezte magát. Amikor huzamosabb ideig kísérleteztek az alannyal, hamarosan kisebb memóriazavarok is jelentkeznek nála, majd az illető érzelmileg is labilis lett: ingerlékeny és kimerült lett, majd súlyosabb testi és pszichológiai tüneteket is mutatott. Hosszútávon akár az őrülethez is vezethet, ha valaki nem álmodik. Emiatt, az álom-megvonás kínzási módszer is volt.

Miből látszik, ha valaki álmodik?

Reggel, egy érdekes álomból ébredve sokan úgy hisszük, hogy az álom egy egész éjszakán át tartott, pedig az álomlátás fázisai nagyon rövidek. Az éjszaka nagy részét mélyalvással töltjük, amikor nem igazán álmodunk… Bár egyes kutatások szerint ekkor is vannak álmaink, csak nem rögzülnek. Az álomlátó periódust REM-fázisnak nevezik. Ilyenkor testünk teljesen ellazul, csak a szemgolyók mozognak, mert követjük a tekintetünkkel a képeket. A csukott szemhéjak mögött, a mozgó szemek árulkodnak arról, ha valaki álmodik.

Modern kutatások szerint a mélyalvás szakaszában is álmodunk, de ilyenkor főleg a napi élményeket dolgozzuk fel. Ezek az álmok jobban hasonlítanak a való élethez, mint a REM-fázis álmai. Többnyire nem emlékszünk ezekre a képekre, pedig ezek a képek rendszerezik az élményeinket és a tanultakat. Létezik egy ennél is mélyebb "öntudatlan" alvásszakasz, amikor gyógyul a testünk.

Miért álmodunk rosszat?

A kutatások alapján arra a feltételezésre jutottak a tudósok, hogy az álmok érzelmi töltete és az álmodó egészségi állapotáról alkotott elképzelése, vagy betegsége között összefüggés mutatkozik. Az álomban jelentkező negatív érzelmek a betegséggel, míg a pozitívak az egészséggel mutatnak összefüggést.

A negatív tartalmú álmok és a visszatérő rémálmok éppen azért születnek meg, hogy információval szolgáljanak: felhívják a figyelmünket valamely testi vagy lelki betegségünkre, esetenként egy társadalmi probléma meglétére. Céljuk tehát valószínűleg az, hogy megvédjék az álmodót egy olyan ártó tényezőtől, mely veszélyeztetheti az egyén fizikai, vagy lelki egészségét.

Mit üzennek az álmaink?

Rengeteg álmoskönyv létezik, van aki hisz nekik, mások kitalációnak tartják azokat. De vannak tipikus, mindenkinél jelentkező szimbólumok, melyek okkal jelennek meg álmainkban. Például, amikor szeretnénk futni, de nem mozdul a lábunk, akkor valószínűleg életünk egyik ügyben tehetetlennek érezzük magunkat. A zuhanás is egy elrontott dolgot jelképez, míg a veszélyes helyzetek a félelmet jelenítik meg.

Persze ezek csak feltételezések. Ennek ellenére, mindenképpen hasznos lehet odafigyelni az álmainkra, hiszen általuk rátalálhatunk saját belső bölcsességünkre is. Ráadásul álmunkban sokszor lejátsszuk egyes döntéseink végkimenetelét, ami megvédhet bennünket egy esetleges rossz döntéstől is.

Álom
Az álomképek, gondolatok, hangok és érzések összessége, mely az agyon fut át alvás közben. Többen is foglalkoznak álomfejtéssel, számos álmoskönyv létezik; az álomkutatással foglalkozó tudomány az onirológia.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását