2024. április 24. - György

Kínai kézbe került a BorsodChem

A kínai Wanhua Industrial Group 1,23 milliárd euró értékű tranzakcióval a kazincbarcikai BorsodChem 96 százalékos tulajdonosa lett a hétfőn aláírt megállapodás szerint - jelentette be Jason Ding, a Wanhua Industrial Group elnöke kedden a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
2011. február 1. kedd 14:32 - HírExtra
A maradék 4 százaléknyi tulajdoni hányad a BorsodChem hitelezőié - tette hozzá. A kínai cég tavaly nyáron szerzett 38 százaléknyi tulajdont a magyar vegyipari cégben és vételi opciót további üzletrészekre. A BorsodChem a mintegy egymilliárd eurós hitállománya egy részét visszafizette, és a maradékot átstrukturálta.

A tranzakció részleteit sem az eladó Permira/Vienna Capital Partners csoport képviselője, Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partneres vezető partnere, sem a Wanhua elnöke nem kívánta közölni. Jason Ding annyit mondott, hogy a kínai cég által tavaly biztosított 140 millió eurós új forrás is a tranzakciós érték részét képezi és hangsúlyozta a Bank of China segítségét.

A BorsodChem a főleg a bútoriparban használatos TDI-t (toluilén-di-izocianát), az elsősorban az építőanyag- és szigetelőanyag-iparban szükséges MDI-t (metilén-difenil-di-izocianát),valamint PVC-t (polivinil-klorid) gyárt.

Az új fő tulajdonos Wanhua Kínában most épít egy 300 ezer tonna kapacitású TDI üzemet - mondta el Jason Ding. A beruházás befejezéséig a BorsodChemben gyártott TDI-nek jelentős szerep juthat a kínai piacon - válaszolta az MTI kérdésére Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója. A vezető emlékeztetett arra, hogy az új TDI-2 gyárat 2011 júliusában helyezik üzembe. A korábbi tervek szerint a TDI-1 üzemet leállítanák az új TDI-2 üzem méretgazdaságossága miatt. Az üzleti tervtől függően azonban lehetséges a TDI-1 további üzemeltetése is - tette hozzá.

A Wanhua elnöke felidézte, hogy még a gazdasági válság előtt Hollandiában, illetve Dániában terveztek gyárat építeni, de a BorsodChem pénzügyi nehézségei nyomán amellett döntöttek, hogy a magyar céget szerzik meg. Az elnök hangsúlyozta, hogy jelenleg Európa a legnagyobb poliuretán (a BorsodChem termékei egy részének összefoglaló elnevezése) piac és ennek közepén található a BorsodChem.

Arra az újságírói felvetésre hogy versenyhátrányban van a BorsodChem, mert nem állít elő poliolt, Jason Ding azt válaszolta, hogy Kazincbarcikán "megvan a lehetősége" a gyártásnak, de ezt a tranzakció lezárása után vizsgálják meg. Szakértők szerint ez jó lehetőséget jelentene a Mol csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinátnak (TVK), hiszen a poliol alapanyaga is az etilén, amit a TVK szállít a BorsodChem számára.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója közölte: a társaság az idén "jóval" 100 millió euró feletti kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereséget (EBITDA) vár a múlt évi, előzetes adatok szerint 90 millió euróval szemben.

A korábbi tájékoztatások szerint az új TDI-2 üzem kapacitása évi 160 ezer tonna, a meglévő TDI-1-é pedig 90 ezer tonna. A BorsodChem 150 ezer tonna MDI kapacitással és 400 ezer tonna PVC gyártókapacitással rendelkezik
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását