2024. április 24. - György

Válságban a kalózfilmek biznisze

A megelőző éveknél kevesebb jó minőségű kópia szivárgott ki idén a világhálóra az Oscar-jelölt filmekről a díjátadót megelőzően. A kalózkópiákból nem csak kevesebb jelent meg, de ezek a szokottnál később is bukkantak fel.
2011. február 1. kedd 18:21 - HírExtra
Ahogy 2003 óta minden évben, úgy a 2011-es Oscar-díj átadása előtt is elkészítette összesítését a jelölt filmek illegális megjelenéséről a Waxy.org. A TorrentFreak beszámolója szerint az adatok azt mutatják, hogy évről évre csökken a díjátadó előtt kiszivárgó screener kópiák száma. A 2011-es év jelöltjei közül – a dokumentumfilmes és idegen nyelvű kategória jelöltjeit nem számítva – 29 filmből már 20 alkotás DVD minőségű kópiája érhető el illegálisan az interneten. Tavaly a jelöltek bejelentésének napján ez az arány 26-ból 23 film volt, sőt a 2010-es díjátadó idejére gyakorlatilag mindegyik film felkerült a netre.

A nagy számok ellenére, a 2003 óta tapasztalható trend azt mutatja, hogy évente egyre kevesebb jó minőségű kópia szivárog ki idő előtt a világhálóra. A 2011-es jelölt filmek 38 százaléka került ki screener kópiaként, míg tavaly ez az arány 41 százalék volt. Ha a kereskedelmi forgalomba került DVD-kről készült másolatokra is kiterjesztjük a kategóriát, akkor az adatok azt mutatják, hogy a jelöltek nyilvánosságra hozatalakor a tavalyi 79 százalékos arányhoz képest idén a jelöltek 66 százaléka volt letölthető illegálisan kitűnő minőségben.

Az idei összesítés másik érdekessége, hogy nőni látszik a mozibemutató és az online illegális megjelenés közötti időintervallum. Az idei jelölt filmek esetében átlagosan 37 nap telt el a bemutató és a kamerával felvett vagy más formátumú kalózkópia online felbukkanása között. Ez 2003 óta a leghosszabb átlagidő, igaz, a legtöbb film ennél sokkal rövidebb idő alatt a kalózok kezébe került, de az átlagot növeli, hogy három film esetében több mint 100 nap telt el a két időpont között. A filmek felbukkanásának medián értéke 17 nap, azaz ugyanannyi kalózkópia bukkant fel ezen intervallumot megelőzően, mint utána.

Az adatgyűjtés szerint a legkorábban, nyolc nappal a bemutató előtt a Nicole Kidman nevével fémjelzett The Rabbit Hole szivárgott ki jó minőségben, míg a legkésőbb, 125 nappal a bemutató után, a Winter's Bone.
Forrás: HENT
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását