2024. április 19. - Emma

Hatalmas felfedezések az űrben!

Harmincháromezer aszteroidát, húsz üstököst, valamint százharmincnégy egyéb földközeli objektumot fedezett fel az Amerikai Űrkutatási Hivatal WISE csillagászati műholdja.
2011. február 2. szerda 19:30 - HírExtra
A 320 millió dolláros (62,3 milliárd forintos) ráfordítással épült WISe műholdat 2009 decemberében indították útjára, azóta az űrteleszkóp a messzi galaxisoktól kezdve a Föld közelében "bóklászó" kisbolygókig és üstökösökig összesen 2,7 millió felvételt készített a világegyetemet benépesítő objektumokról - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Mint a tudósok rámutatnak, különösen fontos tudomást szerezni a földközeli objektumokról, amelyek a Nap körül keringve 45 millió kilométernyire közelítik meg bolygónkat, s potenciális veszélyt jelentenek a Földre.

S míg a látható fény tartományában működő eszközök segítségével az aszteroidák felületéről visszaverődő napfény mennyisége ismerhető meg, az infravörös eszközök az objektumok méretéről árulkodnak. E két eszköztípussal végzett mérések eredményeit kombinálva a csillagászok megismerhetik az "űrsziklák" összetételét, ezáltal pontosabb képet nyerhetnek a bolygónk körül "cirkáló" aszteroidák milyenségéről.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását