2024. április 23. - Béla

Nem ijedt meg a medve

Nem volt árnyéka szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykertben a medvéknek - a népi időjóslás szerint ez azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig.
2011. február 2. szerda 14:07 - HírExtra
Február másodikán a medvék kijövetelének különleges jelentősége van, a népi hagyomány szerint ugyanis ennek a napnak az időjárása alapján következtetni lehet a tél hosszára. Ha napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed, visszabújik a barlangba és hosszú tél várható.

Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem látni, a tél már nem tart sokáig. Idén a borult idő miatt a barlangból előbúvó medvék árnyéka egyáltalán nem rajzolódott ki. A népi bölcsesség szerint tehát a tavaszias idő viszonylag korai beköszöntére lehet számítani. Délelőtt több száz kisgyermek és felnőtt figyelmétől kísérve jöttek elő az állatkerti barnamedvék a sziklabarlangból.

A "medvelessel" együtt négynapos, vasárnapig tartó programsorozat kezdődött meg az Állatkertben. A Mackófesztivál ideje alatt "medvetélkedő", a Barlangteremben Dörmögő Dömötör játszóház, a barnamedvék kifutójánál naponta kétszer látványetetés, valamint számos más program várja a fővárosi állatkert látogatóit.

Szombaton és vasárnap játékmackó-kiállítás és -vásár, mézkóstoló és méhészeti bemutató, valamint "mézesmackó" büfé is lesz. Természetesen az állatkerti medvék jelképes örökbefogadására is lehetőség nyílik.

A Mackófesztivál ideje alatt a mackóval, mackóban, vagy brummogva érkező, tizennégy év alatti gyermekek ingyen látogathatják az állatkertet. A programsorozatról részletes tájékoztató az intézmény honlapján olvasható (www.zoobudapest.com).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását