2024. április 20. - Tivadar

Hamisítványok az interneten

A MarkMonitor felmérése szerint a kiválasztott öt sportmárkához köthető hamisítványokból több százezret adnak el évente az interneten. A hamisítók óvatosak, többé már nem kínálják túl látványos kedvezményekkel a replikákat.
2011. február 4. péntek 10:35 - HírExtra
Szakértői becslések szerint a hamisítás évente mintegy 200 milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságnak, amelyből a hamis sportruházati cikkeket gyártók egyre nagyobb szeletet hasítanak ki önmaguknak.

A márkavédelemmel foglalkozó MarkMonitor által készített elemzés öt sportmárkát alapul véve azt találta, hogy csak ezt az öt márkát mintegy 1300 kérdéses hitelességű internetes oldalon értékesítik, amelyek évente mintegy 56 millió látogatót vonzanak és közel 800 ezer darab hamis sportruhát adnak el. Hozzátették, szövevényességük miatt egyre nehezebb lefülelni a hamisítványokat kínáló oldalakat. Egy próbavásárlás során például egy dallasi számot hívtak, amelyre orosz fél válaszolt, a kifizetés izraeli számlán keresztül történt, majd a terméket – két hónappal később – Indiából postázták.

A cég szakértőjét idéző CNBC szerint az illegális termékeket kínáló weboldalak évről évre egyre kifinomultabban folytatják üzleti tevékenységüket. Felismerték, hogy a gyanúsan olcsó árak helyett, az eredeti termékek árához képest nyújtott kisebb kedvezménnyel is el tudják adni a replikákat.

A korábbi 50 százalékosnál is nagyobb kedvezmények helyett már 15-20 százalékos „leértékeléssel” kínálják a hamisítványokat, amellyel talán még több potenciális vásárlót tudnak megtéveszteni. A MarkMonitor szerint a hamisítók még a reklámköltségektől sem riadnak vissza. A cég 480 ezer fizetett online hirdetést vizsgált meg, és azt találta, hogy ezek 28 százaléka hamisítványokat hirdet.

A szakértők szerint a vásárlók körülbelül 20 százalékának fogalma sincs arról, hogy a sportrelikvia, amiért fizet, nem eredeti, bár, ha tudomást szereztek a hamisítás tényéről, csökken szemükben a vásárolt mez értéke. Ugyanakkor viszont sok vevő nem is jön rá, hogy hamisítványért fizetett, mivel nem hordja a mezt, így nem derülnek ki azok a minőségi problémák, amelyekre a legtöbb hamis ruhanemű esetében a mosás során derülhetne fény.

Az Egyesült Államokban a hétvégén kerül megrendezésre a Super Bowl, az amerikai futball-bajnokság (NFL) döntője, amelyre már nagy erőkkel készülnek a jogsértések ellen küzdő hatóságok is.

Az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatala (ICE) közleménye szerint a hatóság munkatársai a közelmúltban foglaltak le mintegy 41 ezer dollár értékű hamis futballmezt Honolulu városában, míg az Ars Techica portál arról adott hírt, hogy az amerikai hatóságok a napokban több olyan internetes oldal domain nevét is zárolták, amelyek illegálisan közvetítenek sporteseményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását