2024. április 23. - Béla

Vidám programokkal vár a február

Beköszöntött a február, mely nem csak a farsangi mulatságok időszaka, hanem a szerelmeseké is. Országszerte Valentin napi, farsangi és egyéb gasztronómiai programok várják az érdeklődőket.
2011. február 5. szombat 08:19 - Kancsár Edina
Dorottya és Farsangi Napok – Kaposvár, 2011. február 4 - 5.

A Kaposi Farsang minden évben Dorottya napjához legközelebb eső hétvégén hívja mulatságba az érdeklődőket, már több mint harminc éve. A programsorozat február 4-én, pénteken 13 órakor indul a „Farsangi viadallal” - mely egy mókás ügyességi vetélkedő gyerekeknek. 15 órától a felnőttek is beszállhatnak a mókába a Maszkabál - jelmezverseny keretein belül. Helyszín: Kossuth tér

IV. Budapesti Mangalica Fesztivál – Budapest, 2011. február 4 - 6.

Immár negyedik alkalommal rendezik meg február első hétvégéjén a Mangalica Fesztivált. Helyszíne a festői szépségű városligeti Vajdahunyad vára. Az érdeklődők találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és termékforgalmazókkal. A rendezvény igazi lényege, hogy beinduljon egyfajta fair trade mozgalom.

A nagy sikerre való tekintettel a vidéken élő érdeklődők számára is megrendezik a fesztivált Debrecenben és Szombathelyen. A 2011-es fesztivál különlegessége, hogy most először a rendezvény vendégei lesznek a magyar tej, és tejtermék előállító gazdaságok is. Összességében azonban minden a megszokott lesz: lesz főzőverseny és színpadi programok.

III. Budapesti Hard Rock Farsang – Budapest, 2011. február 5.

Lassan hagyománynak számít, hogy a Hard Rock Magazin farsanggal ünnepli meg születésnapját, ezúttal a hatodikat, mely idén a 80-as évek hangulatában fog telni. Az estére három különleges előadással készülnek a szervezők: újra együtt muzsikál a RoTor, Magyarország első heavy metal zenekara a Stress is visszatér és a Mobilmánia is egy exkluzív klub show-val készül. Természetesen ezeken kívül is lesznek még meglepetések. Az előadások 19 órakor kezdődtek, a belépés ingyenes. Helyszín: Crazy Mama Music Pub

Valentin Napi Kisállat és Növényvásár – Budapest, 2011. február 12-13.

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Kisállat és Növénybörzét a Petőfi Csarnokban. Ismét érkeznek majd kutyák, macskák és a többi népszerű kisállat is, mint: a nyulak, a tengerimalacok, pókok, rágcsálók, madarak és siklók. Az ingyenes állatorvosi tanácsadás folyamatosan működik mindkét napon és az állattartáshoz szükséges eszközök is kedvezményesen megvásárolhatók a helyszínen.

Az elhagyott állatoknak is nagy figyelmet szentelnek a szervezők: a segíteni kész látogatók ezen a két napon adakozhatnak is az állatmentő alapítványok részére. Az állatok mellett gyönyörű növények is színesítik majd a kínálatot.

Valentin-napi Fürdőzés – Hódmezővásárhely, 2011. február 13.

A vásárhelyi fürdőélet több mint nyolcvan éves hagyományra tekint vissza. A hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda, nagy kiterjedésű, ligetes, parkos környezetben terül el. Jól megközelíthető helyen, nyugodt környezetben több, szabadtéri termálvizes medence is enyhülést kínál a reumatológiai panaszokra. Valentin nap alkalmából éjszakai fürdőzéssel várják a szerelmeseket 20-24 óráig a szabadtéri medencékben, ráadásul féláron.

Valentin-napi Gyertyafény Expressz – Budapest, 2011. február 14.

Romantikus időutazást nyújthat a pároknak a Gyertyafény Expressz, ahol finom étkek és zenei csemegék között élvezhetik a sajátos utazást a résztvevők. Az étkezőkocsiban - a háromfogásos gyertyafényes vacsora ideje alatt - a „sommelier”, az italok mestere körbehordozza a jóféle borokat, melyek a menühöz dukálnak. A nosztalgiavonat bárkocsijában az utazás alatt kellemes muzsika szól: egykori világslágerek és hazai kedvencek számai is felcsendülnek. Az indulás helye és időpontja: Budapest, Nyugati Pályaudvar este hét órakor.

III. Országos Fánkfesztivál – Nagykanizsa, 2011. február 18 - 19.

A farsang elengedhetetlen velejárója, a farsangi fánk. Hazánkban a tizenkilencedik században terjedt el széles körben a Dunántúlon. Zala megyében, három évvel ezelőtt rendezték meg először az Országos Fánkfesztivált, melynek a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház adott otthont. Nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, így azóta is minden évben megrendezik a fesztivált.

11. Miskolci Kocsonyafesztivál – Miskolc, 2011. február 18- 20.

A komor februári hidegben Miskolcon az egész város fergeteges mulatsággal, kulturális műsorokkal és kocsonyával múlatja az időt. Ez a fesztivál az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb kulturális és gasztronómiai rendezvénysorozata. A fesztivál alapötletét egy régi miskolci közmondás ihlette, ami így szólt: „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”.

A már országos népszerűségnek örvendő rendezvény sikereit mutatja, hogy a Kocsonyafesztivál 2010-ben megkapta a Magyar Fesztivál Regisztrációs- és Minősítési Programot lebonyolító Szakmai Intéző Bizottság elbírálása alapján Kiváló Minősítésű Fesztivál besorolást. 2011-ben a fesztivál központi témaköre a Kárpát-medence kulturális sokszínűsége.

Farsangi karnevál
A karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a farsangi időszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik. A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől) hamvazószerdáigtart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a húsvétot megelőző 47. napon, húshagyó kedden rendezik meg és még aznap éjfélkor befejeződik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását