2024. április 23. - Béla

A dinoszauruszok lábnyomait vizsgálják

A dinoszauruszok lábnyomai csak akkor maradhattak fenn, ha megfelelők voltak a környezeti viszonyok - vélik a Manchesteri Egyetem kutatói.
2011. február 6. vasárnap 14:16 - HírExtra
A tudósok számítógép segítségével húszféle dinoszaurusz "trappolását" szimulálták különböző sűrűségű és mélységű sárban. Vizsgálataik azt mutatták ki, hogy különböző testsúlyú dinoszauruszok esetében más és más feltételek megléte volt szükséges, hogy lábnyomaik fennmaradjanak. Mint kiderült, a súlyosabb dinoszauruszok lábnyomai kizárólag a sűrű, sekély sárban "érvényesültek". A lágyabb, mélyebb sár a könnyebb testű őshüllőknek kedvezett, míg a nagyobbakat foglyul ejtette, s az állatok elpusztultak.

A dinoszauruszok korában a legkülönfélébb méretű és testfelépítésű őshüllők éltek, kezdve a 30 tonnás "kargyíktól", azaz brachiosaurustól a pulykanagyságú, két lábon járó ragadozó compsognathusig ("csinos állkapocsig"). Ám a különböző helyszíneken jobbára csak néhány dinoszaurusz-féleségtől származó nyomokat fedeztek fel. Így a Texas állambeli Paluxy folyó környékén, amely a világ egyik leghíresebb őskori lábnyomlelőhelye, csupán a nagyobb testű dinoszauruszok hagyták hátra nyomaikat - olvasható a BBC News hírei között.

"A csontvázak halott állatoktól származnak, míg a lábnyomokat az élőlények hagyják hátra, az ősgyíkok cselekedeteiről tanúskodnak. Ez a csodálatos a dinoszaurusz-lábnyomokban" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Peter Falkingham paleontológus.

Az őslénytani szakember szerint a komputeres modell segítségével a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy miként mozgatták a dinoszauruszok a végtagjaikat, vagy mi történt a lábnyomokkal, amikor a sár megszikkadt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását