2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Hárommillió dolláros reklámok a tévében. Százmilliók a képernyők előtt. A félidőben eldugult vécék. Csapatok, esélyek, botrányok és persze a meccset is felülmúló show - minden, amit a hétfő hajnali Super Bowlról tudni érdemes!
2011. február 6. vasárnap 18:47 - HírExtra
"A Super Bowl olyan az amerikaiak számára, mint az európaiaknak a foci vébé döntője és a Bajnokok Ligája fináléja együttvéve" - jelentette ki még néhány évvel ezelőtt egy a tengerentúli és az európai sportkultúrában egyaránt járatos szurkoló.

Igaza volt, igaza van.

Az amerikaiak ugyanis semmit sem bíznak a véletlenre - az észak-amerikai kontinens legfontosabb sporteseményét, a profi amerikai futball liga döntőjét az utóbbi néhány évtized során gigantikus showműsorrá futtatták fel.

Gigászok harca

Az idei Super Bowlt ráadásul két rendkívül népszerű csapat játsza. A rekordnak számító hat SB-címmel büszkélkedhető Pittsburgh Steelers és a szintén bámulatra méltó tizenkét NFL-bajnoki címmel rendelkező Green Bay Packers a Dallas melletti észak-texasi kisvárosban, Arlingtonban csap össze a 2011-es csúcsderbin.

A tavalyi döntő legizgalmasabb pillanatai (Indianapolis Colts-New Orleans Saints 31-17, Miami, 2010. február 7.):



A sportélmény mellett persze mással is készülnek az amerikaiak.

Show, sőt gigashow

Már az amerikaiak himnuszát is egy nagy popsztár, Christina Aguelera adja majd elő, az igazi látványosság azonban a félidőben lesz a Black Eyed Peas nevű amerikai banda közreműködésével.

A Super Bowlok történetének egyik legnagyobb botránya 2004-ből (1:19-nél Janet Jackson és Justin Timbarlake "cicivillantós" jelenete):


A meccs

Melyik csapat győz végül a Cowboys stadionban? Mike Tomlin mester csapata, a irányító Ben Roethlisbergerrel fémjelzett Steelers vagy a Brett Favre méltó utódjának tartott Aaron Rodgers által irányított Packers?

A szakemberek mindenesetre szoros, a védelmekre kihegyezett  (a Steelers csapatát erősíti például az idény legjobb védőjévé választott Troy Polamalu) mérkőzést várnak annak ellenére, hogy a legtöbben inkább a Sajtfejűeket, azaz a Green Bay gárdáját tartják esélyesebbnek.

A Packers a nagy rivális Chicago otthonában harcolta ki a Super Bowl-részvételt az NFC döntőjében (Chicago Bears-Green Bay Packers 14-21, 2011. január 23.):


A Steelers otthon jutott túl az idény meglepetésének számító New York Jets csapatán az AFC fináléjában (Pittsburgh Steelers-New York Jets 24-19, 2011. január 23.):


A két gigász összecsapása a negyvenötödik Super Bowl keretében vasárnap este, magyar idő szerint hétfő hajnali fél egy előtt kezdődik.

Arra, hogy hétfőn hazánkban is sokan fognak hiányozni munkahelyükről és az iskolából a Sport TV ad garanciát azzal, hogy élőben közvetíti a meccset az összes "járulékos" showelemével együtt.

Döbbenetes tények
- a Super Bowl napján fogy egész évben a második legtöbb étel - csak Hálaadáskor "zabálnak" többet az amerikaiak (sőt hagyományosan ezen a hétvégén rendezik a legkevesebb esküvőt az államokban)
- csak az Egyesült Államokban több mint 1000 millió tévénéző követi élőben az eseményeket
- sok városban arra kérik az embereket, hogy a félidőben ne használja mindenki egyszerre otthona mellékhelyiségét, mert a csatornarendszer nem bírja a szokásosnál jóval nagyobb "igénybevételt"
- a 2010-es meccsre több tévénéző volt kíváncsi, mint a 2008-as elnökválasztás élő közvetítésére
- a Super Bowl fél perc reklámidőért 3 millió dollárt (600 millió forint) kér a meccset közvetítő FOX.
Nem csak reklámok, filmek promói is megjelennek majd a meccs előtt, közben és után (többek között a Thor, a Kung Fu panda második és a Transformers harmadik része)
- a legolcsóbb jegyhez "már" ezer dollártól (200 ezer forint) hozzá lehet jutni, a drágább helyekért azonban 9 ezer dollárt (közel 2 millió forint) is elkérnek a szervezők - nem beszélve a feketepiacon ennél is elképesztőbb áron gazdát cserélő tiketekről...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását