2024. június 12. - Villő
Hogyan hárítják át a különadót a fogyasztókra? Miért elhibázott a kormány lakáshiteleseket megsegítő politikája? Ezekről beszélgettünk Bod Péter Ákos közgazdásszal.
2011. február 7. hétfő 06:08 - Forján-Vass Máté

Egy külföldi elemzés szerint Magyarországon az adósság-visszafizetési kockázat a negatív rekordot döntögeti, mi ennek az oka?

Magyarországon az elmúlt 4-5 évben nagyon megnőtt a hitelfelvételek száma. Logikailag következik, hogy nem mindenki tudja visszafizetni a felvett hitelt. A statisztikai adatok szerint 2011-12-ben lesz a visszafizetési képtelenségnek a csúcsa.

Ebbe közrejátszik az, hogy a kilakoltatási moratórium felgörgette a fizetésképtelenek számát idénre?

Az a gond, hogy ezek az állami beavatkozások rendszeresen rontanak a helyzeten: összemossák azokat, akik nem tudnak fizetni, és akik nem is fognak tudni.

Családokat persze nem lehet az utcára tenni, de közben van egy olyan réteg, aki úgy gondolja, hogyha nem lehet kilakoltatni őket, akkor nem tesz félre a megtakarításra, hanem valami mást csinál... Közgazdászként nem pártolom az ilyen intézkedéseket, mert ezek csak elmélyítik a helyzetet és elodázzák a megoldást.

Most is túlságosan nagy várakozást keltettek, hogy majd jön az Állami Eszközkezelő, ami még most sincs sehol. Szerintem ebben a formában nem is lesz, de a szociális probléma enyhítésére valamit ki kell találni. Azzal viszont nem lehet mit kezdeni, hogy nagyon sokan rossz beruházási döntést hoztak, és elveszítik a lakásukat.

Ez megint egy árfolyam gond: svájci frank.


Igen, és ez roppant nehéz helyzetbe hozta az elemzőket is. Amennyiben visszaáll az euróval szemben a bizalom, akkor a frankhoz képest erősödni fog az euró, és az a forintnak is jó. A magas árfolyam a svájciaknak sem jó.

Most tettek valamit, hogy lejjebb menjen a frank.

Igen, de az ő erejük kimerült, a kamatszint náluk 0,1 százalék, ennél lejjebb már nem mehetnek. Az Unió tehet egyet, ha felviszi az eurót. Ez benne van a levegőben. Aki nehéz helyzetben van, annak enyhülés lehet, de van, akin ez már nem segít. Azt is tudni kell, hogy a nem fizetők jelentős része forintban van eladósodva.

2011-12 lesz a nehéz év. 2009 után a bankok már nem adtak ki akárkinek hitelt, nagyon megnézték, hogy ki kapja, ezért ez a probléma a későbbiekben nem jön elő ilyen intenzitással.

Egy nagyon utópisztikus kérdés: mit kell tenni ahhoz, hogy lejjebb menjenek az árak?

A mi árfolyamunk legnagyobb baja, hogy nagyon függ a külső megítélésektől. A kamatszintünk pedig megnöveli az önfinanszírozását az államnak, és megnöveli a vállalatoknak. A vetélytárs osztrák, szlovák, szlovén vállalatok az euró zóna tagjai, és az alacsony kamat mellett olcsóbb a működtetés.

Ha a magyar gazdasági növekedés mellett a külső megítélés fenntarthatónak tartja a hazai gazdasági programot, akkor csökken az árfolyamkockázat, ezzel pedig csökken a finanszírozási költség, és a hitelfelvevőnek is könnyebb terhei lennének.

Ezek a javuló körök is be tudnak indulni, a térség fejlődik, szerintem Európa gazdasági értelemben stabilizálódni fog. Jelenleg egy konszolidációs folyamat zajlik, ezen túljutunk, és lassan, de megindul a fellendülés.

Bod Péter Ákos
1951-ben született Szigetváron. Részt vett az 1990-es választásokon győztes MDF gazdasági programjának kialakításában. Az 1990-es országgyűlési választásokon a párt Veszprém megyei listáján szerzett mandátumot.

1990 áprilisától 1991 decemberéig ipari és kereskedelmi miniszter volt, a tárgyalásokon való részvételével sikerült elhárítani a „taxisblokád” néven ismert belpolitikai válságot, amely a benzinárak emelkedését követte. 1991-ben kinevezték az MNB elnökévé, amelyről 1994 végén a Horn Gyula vezette szocialista kormány nyomására lemondott

1995 januárjától 1997 végéig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja volt, ahol Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország gazdasági érdekeit képviselte.

Orbán Viktor kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadójaként működött közre. A 2006-os országgyűlési választások két fordulója között Orbán Viktor Fidesz-elnök őt ajánlotta az MDF-nek közös miniszterelnök-jelöltnek.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását