2024. április 25. - Márk
A hollywoodi filmek már valódi klisévárakat építettek fel arról, hogyan is dolgozik egy magánnyomozó. Jung József, a Leleplez Magánnyomozó Iroda tulajdonosával beszélgettünk a magánnyomozók munkájáról, életéről és ügyfeleiről.
2011. február 8. kedd 17:11 - Kanicsár Ádám
Milyen Magyarországon ma magánnyomozónak lenni?

Ma magánnyomozóként leginkább biztonsági cégek kínálnak szolgáltatásokat, afféle mellékjövedelem reményében. Kevés a hivatásos, tapasztalt, régóta a piacon lévő megbízhatóságát bizonyított magánnyomozó cég. Akik vannak, azok ismertek.

Milyen életvitelt jelent és mennyire lehet jövedelmező?

Mint luxusszolgáltatás ez a szakma lehet igen jövedelmező. Természetesen a gazdasági válságot mi is megéreztük, igyekszünk ezért kedvezményekkel segíteni ügyfeleink elhatározását, ha elszánták magukat arra, hogy magánnyomozót fogadjanak.

Ami az életvitelt illeti, a nyomozónak mindig készen kell állnia, hogy az ügyfél felkérésére azonnal készen álljon egy nyomozás megkezdésére. Bármikor hívhat a megbízó és nekünk érdekünk, hogy egyetlen alkalmat se szalasszunk el, amikor a megfigyelt személy elkövetheti azt, amit a megbízó kérésére nekünk dokumentálnunk kell. Hiszen a magánnyomozás nem egy reggel nyolctól délután négyig tartó munkakör, félórás ebédszünettel.

Gyakran igen szokatlan időben keresnek meg minket. Én például a szilveszteremet a kollégám társaságában töltöttem egy megfigyelésen, nem pedig a családommal szeretetben.

Ki lehet ma magánnyomozó, mit kell tenni ennek érdekében? Létezik valamilyen szabályozás erre?


Rengeteg a magánnyomozói tevékenységet érintő szabályozás van érvényben ma Magyarországon. Először is el kell végezni egy OKJ-s magánnyomozó képesítést adó tanfolyamot, utána lehet céget vagy vállalkozást indítan.

Ehhez a rendőrség által kiállított engedély is szükséges, melynek kiadását mélyreható és alapos vizsgálat előz meg. Ők állítják ki a működési engedélyt és a magánnyomozói igazolványt. Ezek mellett is csak az folytathat magánnyomozói tevékenységet, akit a Magánnyomozói Szakmai Kamara nyilvántartási számmal ellátott tagként tart számon.

Valamint kötelesek vagyunk a rendőrség által hitelesített szerződés nyilvántartó naplót is vezetni. Ezt a naplót és a felsorolt igazolásokat és engedélyeket a rendőrség folyamatosan ellenőrzi.

Mondanom sem kell, hogy mindezek megszerzése nem kis anyagi befektetést igényel.

Milyen módszerekkel dolgozik egy magánnyomozó?

Csak és kizárólag olyanokkal, melyet a hazai, hatályos jogszabályok megengednek. Ahhoz pedig, hogy ezeket helyesen alkalmazni tudjuk, mindig tisztában kell lennünk az aktuális jogszabályi változásokkal. Kapcsolatban kell lennünk jogászokkal, illetve a munkánkhoz elengedhetetlen az ügyvédi segítség, hiszen ők mondják meg, hogy egy adott ügyben milyen bizonyítékokat lenne a legcélszerűbb felmutatni.

Nagyon fontos szerepet játszik még a technikai felszereltség és az információtechnikai felkészültség. Valamint a legfontosabb dolog, amivel egy nyomozó fel kell hogy legyen vértezve: a tapasztalat.

Milyen árfekvésűek a szolgáltatások? Mi a legolcsóbb és mi a legdrágább szolgáltatás?

A magánnyomozók leginkább óradíjban határozzák meg a tarifájukat. Ez 3000 forinttól akár 15.000 forintig is terjedhet, arról nem is beszélve, mikor több személyt alkalmaznak a megfigyelésekhez. Ezek alapján látni lehet, hogy körülbelül mekkora összeget jelenthet egy magánnyomozó felbérelése.

Látszik valamilyen tendencia? Csökken vagy nő az ügyfelek száma?

Csak a gazdasági válság az, ami az ügyfelek számát befolyásolja. Hiszen maga a magánnyomozás mondhatni luxusszolgáltatás. Egyre kevesebb a megbízás, egyre többen kérnek kedvezményt, függetlenül attól, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkeznek.

Szerencsére a Leleplez Magánnyomozó Iroda ügyfelei mindenféle körökből valók. Ezt az alacsony óradíjunkkal és 2007 óta a piacon szerzett tapasztalatunkkal magyarázható. Volt már ügyfelem tehetős üzletember, ismert világcég, munkanélküli családapa, gyesen levő családanya, főiskolás diák és külföldi cégvezető is.

Mennyire telített Magyarországon a szakma?

Tudomásom szerint Magyarországon jelenleg több mint ezer nyilvántartott magánnyomozó van. Folyamatosan vizsgáznak újak. Természetesen nem dolgozik a szakmában mindnyájuk, illetve sokaknak ez csak egy mellékkeresetet jelentő lehetőség. Mindenesetre kijelenthető hogy rengetegen vagyunk.

Nem mondanám azt, hogy senki más ne vizsgázzon már és nem kell több nyomozó. Nagyon sok fiatal szívesen méretteti meg a képességeit ebben a szakmában, és nagyon sok a nyugdíjas rendőr. Mindenkire szüksége van a szakmának, nem csak most, de a jövőben is.

Természetesen nem mindenki alkalmas magánnyomozónak, de mint minden cég és vállalkozás, ez is igényel valamiféle szerencsét és hozzáértést is, hogy a piacon életképesen jelen lehessen egy cég.

Mennyire kockázatos hivatás ez?

Ugyanannyira, mint minden más szakma. Mindenki csak annyit kell, hogy teljesítsen, amennyit vállal. Egyszerűbb megbízásoknál nincs igazán kockázat. Viszont ha egy nyomozó elvállal olyan megbízásokat, amelyekkel bajba keveredhet, az ő felelőssége. Ez minden más szakmában ugyanígy van.

Közembereken kívül kereste már fel más személy is, politikusok vagy esetleg közismert személyek?


Erre a kérdésre nem szeretnék válaszolni.

Melyek a tipikus ügyek?

Mi elsősorban a párkapcsolati ügyek tisztázására alakultunk. Legjellemzőbbek az ilyen típusú megkeresések alapján indított nyomozások, de gyakran keresnek meg cégek, vállalkozások az alkalmazottaikkal, illetve pénzügyi partnereikkel, vagy ügyfeleikkel kapcsolatos ügyekkel.

Például előfordult már többször is, hogy betegállományban lévő alkalmazottat füleltünk le, miközben egy másik, konkurens cégnek is dolgozott párhuzamosan. Mondanom sem kell, hogy ennek az alkalmazottnak a leleplezése mennyire segítette elő a megbízó cég későbbi sikereit.

Van valamilyen emlékezetes sztorija az eddigi pályafutásából?

Az ügyek igen bonyolultak és többségében valóban emlékezetesnek mondhatóak, de mivel munkám során intim családi és párkapcsolati ügyekkel találkozom, ezért nem szeretném megbántani eddigi ügyfeleimet azzal, hogy kitálalom az életük egy-egy pillanatát, ezt nem tartanám etikusnak, köt a titoktartás és könnyen magukra ismerhetnek a megbízóim.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Horváth Tamás
2021. március 14. 08:16
Amikor a magánnyomozót felkerestem teljesen másra számítottam a filmekből vett sztereotípiák miatt. Nagyon bonyolult ügyet bíztam Jung Józsefre. A feleségem várta, és számított rá, hogy meg fogom figyeltetni. Sok múlott a szerencsén, de még most is hihetetlen, hogyan sikerült azokat a lebuktató felvételeket elkészítenie a magánnyomozónak! Én ha valakit, akkor Jung József magánnyomozót ajánlom mindenkinek! H. T.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását