2024. április 26. - Ervin

A díjazottak

Horváth Balázs nyerte a nagyzenekari, Tornyai Péter a kamarazenei kategória első díját az Új Magyar Zenei Fórum második zeneszerző versenyén.
2011. február 9. szerda 11:04 - HírExtra
A döntőt a Művészetek Palotájában rendezték, és kedden késő este, a művek elhangzása után hirdettek eredményt a helyszínen. Két kategóriában hét fiatal komponista nyolc műve került a döntőbe a Budapest Music Center (BMC), a Művészetek Palotája (Müpa) és a Hungarofest Klassz Zenei Iroda által rendezett versenyen. A mostani kiírásban olyan zeneművekkel lehetett indulni, amelyek témáját a 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc ihlette.

Az első díjat nagyzenekari kategóriában a kamarazeneiben is versenyző Horváth Balázs kapta Fausték az elvarázsolt kastélyban című darabjáért. Második helyre Varga Judit Képzelt zongoraversenye, a harmadikra Solti Árpád Aktok című szimfonikus költeménye került a zsűri döntése alapján.

Kamarazenei kategóriában Tornyai Péter QuatreQuatuorsa lett első díjas, a második legjobbnak Horváth Balázs (Tek)tonikusát, harmadiknak pedig Dargay Marcell Circ(u)sát választotta a zsűri, amelyet Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vezetett. A hat díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel, de több különdíjat is kiosztottak.

A döntős műveket az UMZE Kamaraegyüttes Rácz Zoltán vezényletével, illetve a Concerto Budapest Keller András irányításával szólaltatta meg a kedd esti döntőben a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Jeney Zoltán zeneszerző, a zsűri tagja a díjak átadásakor hangsúlyozta: a magyar zenei élet a kortárs zene tekintetében még mindig Európa perifériáján van. Megemlítette, hogy a konzervatívnak mondott Berlini Filharmonikusok büdzséje majdnem felét új alkotások műsorra tűzésére szánja. "A zeneszerzőnek pedig az a legnagyobb jutalom, abból tanul a legtöbbet, ha a darabja elhangzik, ezért rendkívüli jelentőségű a már másodízben megrendezett verseny" - emelte ki Jeney Zoltán.

A tavaly novemberi nevezési határidőre 34 érvényes pályázat érkezett a kamarazenei, valamint a nagyzenekari kategóriában. A legfiatalabb pályázó 14 éves volt, érkezett pályamunka Ausztriából, Hollandiából, Mexikóból, valamint az Egyesült Államokból is, az átlagéletkor 29 év volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását