2024. április 25. - Márk

Négyszáz forint lesz a kenyér?

A gabona és a liszt árának emelkedése miatt jelentősen drágulhat a kenyér a következő hetekben, szakértők szerint akár 400 forintra is felmehet egy kiló fehér kenyér ára.
2011. február 10. csütörtök 10:19 - HírExtra
Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke számot nem mondott arra, hogy hány forinttal drágulhat a kenyér, de jelezte: az alapanyagárak és az egyéb költségek, például az üzemanyagár emelkedése jelentősen növeli a pékek költségeit. A malmok szerdán bejelentették, hogy egy-két héten belül 20 százalékkal emelkedik a liszt kilónkénti nettó ára, ami jelenleg átlagosan 106 forint. Az így kialakuló mintegy 127 forintos lisztárat a bejelentés szerint márciusban ismét 20 százalékkal emelik, így 152-153 forintra nő a nettó ár.

Varga László hangsúlyozta: a pékek költségeit nemcsak ez növeli, hanem az üzemanyagárak és a cukor árának emelkedése is. A kifliben és a péksüteményekben már cukor is van, amelynek ára az utóbbi időben ugyancsak jelentősen nőtt - emelte ki. A szállítási költség egy átlagos, 30 kilométeres fuvart figyelembe véve is már 15-18 százalékot tesz ki az összes költségből.

A pékszövetség elnöke nagy problémának látja, hogy a "kereskedelem nem akarja befogadni" az áremelést, kivárnak, ez pedig "tönkreteheti a pékszakmát", a sütőipari cégeket.

Hangsúlyozta: a sütőiparban 21-24 ezer foglalkoztatott dolgozik. Varga László elmondta: folyamatosan egyeztetnek a Vidékfejlesztési Minisztériummal a probléma megoldása érdekében.

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta: az alapanyagárak emelkedése a kenyeret is drágítja, de az áremelésről "nagyon megfontoltan kell dönteni", mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók már néhány forintos áremelkedésre is érzékenyek. A vásárlóerő nem tudja elviselni ha megugranak az árak.

Jelezte: az Auchan maga gyártja a kenyeret, így legalább a benzinár emelkedésével összefüggő szállítási költségeket meg tudják spórolni

A Tesco az MTI kérdésére nem kívánta kommentálni a várható áremelkedést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását