2019. május 23. - Dezső

Díjjazzák Rába Rolandot

Rába Roland színész-rendezőnek ítélték idén a 2002-ben elhunyt film- és televíziós rendező emlékére alapított Fehér György-díjat - tájékoztatott Gerő Péter, a Nemzeti Színház-beli díjátadó ünnepség szervezője.
2011. február 15. kedd 21:33 - HírExtra
Fehér György emlékére egykori barátai és pályatársai hat éve alapítottak díjat, amellyel azoknak a filmes területeknek az alkotóit kívánják jutalmazni, amelyekben a neves filmes egykor működött. Az elismerést minden évben Fehér György születésnapjához (február 12.) közel eső estén adják át.

"Minden esztendőben Fehér György (rendező-operatőr-producer-színész) fiatal szellemi rokonát keressük, tehát azt, aki következetesen perfekcionista módon, de közérthetően valósítja meg alkotását, vagy azt a személyt, aki olyan körülményekkel segíti az alkotókat, hogy saját értékes világuk maradéktalanul megvalósulhasson" - fogalmaznak a szervezők a díjátadásra szóló meghívóban.

Minden évben más filmes szakma képviselőjét díjazzák, idén a 45 év alatti színészek közül választottak, "olyan személyt, akivel feltehetőleg Fehér alkotásaiban találkozhattunk volna".

A díjra Janisch Attila filmrendező és Szolnoki András televíziós gyártásvezető jelölhetett hat személyt, közülük választotta ki a zsűri Rába Rolandot. A zsűrit az idei évben Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András és Gerő Péter állandó tagok mellett Szinetár Miklós, Kardos Sándor, Bánki Iván, Báron György és Janisch Attila alkotta.

A Fehér György-díjat 2011-ben hetedszer adják ki, az eddigi díjazottak Kenyeres Bálint rövidfilmrendező, Németh Gábor Péter dokumentarista, Pintér Béla író-rendező, Sipos Pál szerkesztőségvezető, Szász János játékfilmrendező és Herbai Máté operatőr voltak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását