2024. április 19. - Emma

Harmincezer honosítási kérelemnél járunk

Közel harmincezer honosítási kérelem érkezett az eljárás január 3-i indulása óta - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi ülésén a Parlamentben.
2011. február 16. szerda 06:53 - HírExtra
Semjén Zsolt értékelése szerint a közigazgatás felülmúlta önmagát, szakmailag hibátlanul, kiemelkedő empátiával folyik a honosítási kérelmek fogadása és az ügyintézés. A miniszterelnök-helyettes a bizottság ülésén kifejtette: napi közel nyolcszáz kérelem érkezik, s az eddig befutott közel harmincezer kérelem közül mintegy négyezer feldolgozása már befejeződött.

Március 14-én elkezdődik az állampolgárság kiadása és elindulnak az eskütételek - tette hozzá Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, az állampolgársági törvény nem diszkriminatív, mert nem tartalmaz etnikai kitételt, és mindenben megfelel az uniós országok gyakorlatának. A jogszabály a román állampolgársági törvény mintájára született, s ha Románia havi 10 ezer útlevelet adhat ki a Moldáviában, és a világon élő románság számára, akkor senki nem szólhat egy szót sem, ha Magyarország a határon túli magyarság tekintetében hasonlóan cselekszik - mondta.

Kiemelte: az egyszerűsített honosítási eljárás miatt nemhogy nem lett feszült a viszony körülöttünk lévő országokkal, hanem sosem voltak ilyen jók a kapcsolatok.

Szlovákia tekintetében vannak problémák, de Magyarország törekszik a párbeszédre, és gondok nem a szlovák néppel vannak. Megkockáztatta, ha korábban jobbközép kormány lett volna, feltehetőleg nem született volna meg a szlovák ellentörvény sem. Ugyanakkor hozzátette: az állampolgárság minden állam belügye, és azt üzente a felvidéki magyaroknak, ne féljenek, Magyarország semmilyen adatot nem szolgáltat ki az állampolgárság tekintetében. Megjegyezte: minden Magyarországon élő szlovák minden nehézség nélkül felveheti a szlovák állampolgárságot.

A kereszténydemokrata kormányfő-helyettes Romániát illetően semmilyen problémát nem látott, itt zökkenőmentes az eljárás. Szerbiával kapcsolatban óriási előrelépésnek nevezte a kulturális autonómia megvalósulását, s megjegyezte, hogy az állampolgárság elé semmilyen nehézséget nem gördítenek. Kitért ugyanakkor arra, hogy üdvös lenne, ha a belgrádi kormány visszaadná az anyakönyveket a magyar katolikus és református egyháznak.

Ukrajnában vannak jogi problémák, mert ott elméletileg nem ismerik el a kettős állampolgárságot, de ez nem a magyarok, hanem a Dnyeper menti oroszok miatt van így - mondta, kiemelve: az állampolgárság kiadása itt is zökkenőmentes. Hozzátette: természetesen, attól, hogy egy ottani magyar felveszi a magyar állampolgárságot, attól rá Ukrajnában még az ukrán törvények vonatkoznak.

Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy a magyar nemzet államhatárokon kívüli része "fokozottan kitett" az asszimilációnak, és a helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik. Kiemelte: ezt a folyamatot csak a hagyományos eszközökkel, támogatási formákkal nem lehet megfordítani, erősebb impulzust kell adni, ami nem lehet más, mint a teljes jogú állampolgárság megadása. A magyar nemzet Szent István óta közjogi nemzet, és a közjog mindig meghaladta a szorosan vett etnikai határokat - fogalmazott.

Potápi Árpád a testület fideszes elnöke jelezte: azt tervezik, hogy minden olyan területre ellátogatnak majd, ahol magyarok élnek.

Szili Katalin, a testület független alelnöke úgy fogalmazott: a testület létrejötte jó lehetőséget kínál a nemzeti értékek folyamatos figyelemmel kísérésére. A kormányfő helyettesétől azt kérdezte, az eskütételek lebonyolítása hogyan történik majd a jövőben. Semjén Zsolt válaszában elmondta, hogy az a személyes álláspontja, az esetleges provokációkat elkerülendő, kisebb csoportokban a nagykövetségeken, konzulátusokon történjen az eskütétel.

Stágel Bence, KDNP-s képviselő a fiatalok által igényelt állampolgársági adatokat kért Semjén Zsolttól, aki erre ígéretet is tett.

Szávay István (Jobbik) azt mondta, hogy e témában konstruktív ellenzékként kívánnak viselkedni. Ehhez azonban jó, ha konstruktív kormánypárt is tartozik - jegyezte meg. A jobbikos politikus a miniszterelnök-helyettes véleményét osztva, a mindenkinek járó egyforma szavazati jog mellett tette le a voksát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását