2024. április 19. - Emma

Ön tudta?

A koala a közhiedelemben csöndes kis erszényes, amely nyugodtan üldögél a fán eukaliptuszleveleket majszolva.
2011. február 20. vasárnap 16:43 - HírExtra
A játékmackószerű állatok hímjei azonban hatalmas ricsajt képesek csapni mély, morgó bőgésükkel - ezzel vonzzák magukhoz a nőstényeket, derítették ki ausztrál kutatók.A Behavioural Ecology című szaklapban közzétett új ismeretek magyarázatot adhatnak arra is, hogy miért sokkal nagyobbak a nőstényeknél a hím koalák. A nagyobb hímek úgy tűnik, hosszabb ideig képesek bőgni, tehát a nőstények a bőgés alapján meg tudják határozni, mely hímek nagyobbak.

William Ellis, a Queenslandi Egyetem kutatója tíz éve figyeli a koalák egy csoportját St. Bees szigetén, amely 30 kilométerre helyezkedik el Queensland partjaitól, háborítatlan elszigeteltségben. Ellis és kollégái 12 koalára - hat nőstényre és hat hímre - helyeztek műholdas nyakörvet, amelyek minden félórában pár percre közvetítették az állatok keltette hangokat egy brisbane-i szerverre - tudósít a BBC hírportálja.

A biológus szerint a hímek a bőgéssel "reklámozzák" magukat. A nőstények mozgásában ilyenkor ugyanis jelentős kihágás tapasztalható, valószínűsíthető tehát, hogy a hímek keresésére indulnak. E párkereső kiruccanások pedig csökkentik a beltenyészet esélyét. Egy jelenlegi elmélet szerint ugyanis amikor elérkezik a nőstények peteérése, valószínűbb, hogy reagálnak a hímek hangjára, és elhagyják otthonukat - magyarázta Ellis.

A kutatók jelenleg továbbfejlesztik vizsgálataikat, amennyiben együttműködnek a Bécsi Egyetem hangszakértőjével, Ben Charltonnal, aki minden egyes koala hangját tanulmányozza, hogy kiderítse, milyen információkra tehetnek szert a nőstények a hímek bőgéséből. Az már most látszik, hogy igen összetett hangokról van szó.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását