2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az élete múlhat a tavaszi ellenőrzésen

Komoly pénzeket spórolhat, ha az őszi átvizsgálás után tavasszal is szerelőhöz viszi négykerekűjét. A szakember szerint a gyors és pénztárcakímélő ellenőrzéssel, illetve tisztítással és gumicserével tovább élhet a jármű és utasai is.
2011. február 26. szombat 10:37 - HírExtra
Veszélyes csupán gumicserével letudni a télről tavaszra való átállást az autósok körében – állítja Dudás Zoltán, aki bő két évtizede javít járműveket.

"Sokat veszíthet, aki megspórolja a tavaszi átvizsgálást" – véli a szakember. "A felverődő só és a szélsőséges időjárás kikezdheti a karosszériát és az alvázat. A kezeletlen rozsdafoltokból könnyen lesznek lyukak, az alvázmosás kihagyásával a jármű alján megtapadó só végezhet rombolást. Szintén komoly gondot okozhatnak az autókban szép számmal található gumialkatrészek, amik a mindennapos használat során kopnak, a hideg miatt pedig megrepedhetnek. Például a kormánygömbfejben található elem elhasználódását kopogó hang jelezheti, s egy elodázott csere akár a jármű borulásához is vezethet."

"Szintén kritikus pont az alsó gömbfej és a féltengelycsukló gumialkatrésze" – figyelmeztet Dudás szaki. A fék- és futóművizsgálat elhanyagolása szintén komoly veszélyforrás lehet.

Egy tavaszi átvizsgálás 5-10 ezer forintból alig egy óra alatt megvan, s hasonló összegbe kerül egy alapos külső-belső autótakarítás is. Nyári gumira akkor érdemes váltani, ha már reggel is tartósan plusz Celsius fokok vannak.

A gumicserét sokan házilag oldják meg, de a centírozás megtakarítása – ami az abroncs szerelésével együtt 4-10 ezer forint, autómárkától, mérettől függően – később szintén sokba kerülhet. A gumiabroncs árainál nagy a szórás, egy garnitúra 32 ezertől akár 200 ezer forintig is elmehet.
Forrás: Bors
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását