2024. március 29. - Auguszta

Discovery: zűr az űrben

Egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját az amerikai űrkutatási hivatal, hogy több idő maradjon az új tárolómodul beüzemelésére, és egyedülálló fotók készülhessenek a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).
2011. március 1. kedd 09:48 - HírExtra
A Discovery két amerikai asztronautája, Stephen Bowen és Alvin Drew keddre virradóra hat és fél órát tartózkodott a nyílt űrben. Első űrsétájuk során előkészítették a "terepet" egy többfunkciós tárolómodul felszerelésére, amelyet az amerikai űrrepülőgép szállított az űrbázisra.

Az űrhajósok komoly műszaki problémákkal szembesültek. A NASA szerint a Kupola modulon felmondta a szolgálatot egy robotkar vezérlőegysége. Az asztronauták nem várták meg a berendezés újraindítását - ez 30 percet vett volna igénybe -, s úgy döntöttek, hogy a Destiny labormodul pótvezérlőpaneljével végzik el a munkát. A nehézségek ellenére sikerült végrehajtaniuk az összes tervbe vett feladatot, s arra is volt idejük, hogy a japán űrhajózási hivatal megbízásából "megtöltsenek" űrvákuummal egy fémhengert, amelyet egy japán múzeumban fognak kiállítani.

A Discovery utolsó, 39. missziója így egy nappal később, március 8-án ér véget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását