2024. április 26. - Ervin

Európai-szintű médiaszabályozásról fantáziálnak

Európai szinten megfogalmazott követelményekre van szükség a médiaszabadság védelmében, és az Európai Parlamentnek (EP) tevékeny szerepet kell vállalnia ennek előmozdításában - hangzott el több szocialista EP-képviselő részéről.
2011. március 3. csütörtök 21:01 - HírExtra
A rendezvényen Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség főtitkára úgy vélekedett, hogy az EU új tagállamai közt alig találni olyan, valódi közszolgálati műsorszórót, amely nem áll politikai ellenőrzés alatt.

A vitában elhangzott beszámolók azonban aggodalmaknak adtak hangot nem csupán a média romániai, bulgáriai, valamint magyarországi helyzetét illetően, hanem az olaszországi és a franciaországi helyzet kapcsán is.

Ioana Avadani a romániai Független Újságírás Központjának igazgatója bírálta egyebek közt azt, hogy a román nemzetvédelmi stratégiában a médiát az államra nézve potenciális veszélyforrásként kezelik, és esetleges "médiakampányokra" úgy tekintenek, mint amelyek az állami intézmények tekintélye elleni támadással érhetnek fel.

Roberto Natale, az Olasz Nemzeti Sajtószövetség (FNSI) elnöke főként a médiatulajdonlás koncentrációjáról, illetve a politikával való összefonódásáról beszélt, és felhívta a figyelmet arra, hogy e hónap végén hatályát veszti az ilyen koncentrációnak valamelyes gátat szabó törvény, így Silvio Berlusconi miniszterelnök akár tovább gyarapíthatja saját médiabirodalmát.

Boriszlav Cekov, a bulgáriai Modern Politika Intézetének igazgatója szerint hazájában az elmúlt másfél évben romlott az alapvető szabadságjogok helyzete. A jobboldali kormányzat - mondta - az újságírókat azok tömeges lehallgatásával is igyekszik megfélemlíteni.

Jean-Marie Charon francia szociológus egyfelől szintén arra hozott példákat, hogy a médiatulajdonlási viszonyok alakulása az utóbbi időben csökkentette a sajtó függetlenségét, másfelől felhívta a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnök saját maga nevezheti ki, illetve menesztheti a köztévé és a rádió vezetőjét.

Horváth Gábor, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese a magyar médiatörvény módosításáról - amely a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti egyeztetési folyamat eredménye - úgy vélekedett, hogy azok nem csupán technikai jellegű változtatások, miként azt a kormány láttatni szeretné, bár szerinte a törvényben így is sok elfogadhatatlan pont maradt. Horváth szerint ugyanakkor a magyar kormánynak fontos, hogy az európai intézmények visszaigazolják lépéseit. A főszerkesztő-helyettes ezért egyetértett azokkal, akik szerint európai szinten kell megfogalmazni a médiaszabadság minimálkövetelményeit.

A magyar, a román és a bolgár helyzetről beszámoló résztvevők azt mondták, hogy hazájukban nem mozgatta meg tömegesen a közvéleményt a médiaszabadság veszélyeztetése, francia és olasz részről azonban jelentős mértékű ellenállásról beszéltek.

A hozzászólók között Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője úgy vélekedett, hogy módosítás nyomán a magyar médiatörvény lényege nem változik meg, hiszen ugyanaz marad a médiahatóság összetétele. Azt mondta, hogy az annak idején 72 százalékos parlamenti többséggel rendelkező szocialista-liberális kormány 50 százalékos képviseletet adott az ellenzéknek a médiatestületben, most azonban a kétharmados többségű Fidesz-kormány a testület 100 százalékát maga tölti be.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő elmondta, hogy a szabadságjogokkal foglalkozó EP-bizottság igyekszik elősegíteni a médiaszabadság minimálkövetelményeinek kimunkálását. Felvetette, hogy az EU bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége tekintse át mind a 27 tagország helyzetét ebből a szempontból.

Lorenzo Consoli, a Brüsszelben akkreditált külföldi újságírókat képviselő szervezet (API) elnöke arról beszélt: miként a pénzügy fegyelem tekintetében nem elég az eurózónabeli tagjelöltektől a maastrichti kritériumokat megkövetelni, hanem azoknak, akik taggá váltak, teljesíteniük kell a stabilitási paktum előírásait is, ugyanígy a médiaszabadság biztosítása nem csupán az uniós tagjelöltekkel szemben legyen elvárás, hanem a tagokkal szemben is. Szerinte ehhez meg kell találni a megfelelő jogalapot.

Avadani bírálta az Európai Bizottságot, amiért az csupán az audiovizuális médiairányelv előírásaival szembesítette Magyarországot, az uniós alapértékekkel szerinte nem. Így az EU által Magyarországnak küldött üzenet nyomán ők sem tudnak hatékonyan érvelni a román kormány médiapolitikájával szemben - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását