2024. április 25. - Márk

A Fidesz meghódította a médiát?

A kiegyensúlyozottság fogalma – az RTL Klub kivételével – lényegében nem létezik az esti híradókban, és a két közszolgálati televízió még a Hír TV-nél is jelentősebb teret biztosít a kormánypártok számára – áll a Policy Solutions médiaelemzésében.
2011. március 4. péntek 10:55 - HírExtra
A Policy Solutions 2011. február 21-től egy héten keresztül vizsgálta a hat legnagyobb országos TV-csatorna esti híradóit.

A Policy Solutions elemzése alapján kiderül, hogy a kiegyensúlyozottság fogalma – az RTL Klub kivételével – lényegében nem létezik az esti híradókban: a Fidesz-KDNP politikusai egyeduralkodók a hírműsorokban megszólaló szereplők között. Az egyes belpolitikai hírekhez a TV2-n 84%-ban, az M1-en 83%-ban, a Duna TV-n 82%-ban, a Hír TV-n pedig 72%-ban kormánypárti politikusok nyilatkozatait játsszák be. A két közszolgálati televízió tehát még a Hír TV-nél is nagyobb teret biztosít a kormánypártok számára.

Az ATV a szociké

Az RTL Klub híradója felel meg leginkább az európai műsorszerkesztési elveknek, kétharmadhoz közeli, 62 százaléknyi a kormánypárti politikusok megszólalási aránya. A Fidesz-KDNP politikusai az ATV-n viszont jelentősen alulreprezentáltak (40 százalék). Az ATV egyben az MSZP utolsó menedéke is: a bejátszások 43 százalékában szocialista politikust szólaltatnak meg, ez az egyetlen médium, ahol az ellenzéki vélemények vannak többségben.

Ha az egyes pártok említéseinek arányát nézzük, akár azt a következtetést is le lehetne vonni, hogy csak a kormány általános kezdeményező-szerepéből adódó természetes aránytalanságok jellemzik az országos televíziós csatornák híradóit. Az összes hírt tekintve ugyanis „mindössze” a híradók 50-60%-át uralják a kormánypártok.

A hangsúlyok kormánypártiak


Az egyes hírek kontextusának elemzéséből azonban kiderül, hogy míg a Kormánynak vagy a Fidesznek kedvezőtlen hírek szinte teljesen hiányoznak az esti híradókból, addig a Magyar Szocialista Párthoz kötődő megjelenések nagy többsége negatív tálalásban kerül a hírműsorokba.

Egy évvel a Fidesz kormányzásának kezdete után – az ATV kivételével – még mindig minden csatornán az MSZP-hez kötődik a legtöbb negatív hír. A szocialistákról pozitív kontextusban nemcsak a Hír TV-n, de az M1, a Duna TV és a TV2 hírműsorában sem szerepelt egyetlen hír sem. Az MSZP hiába tehát az egyetlen ellenzéki párt, amely valamennyi híradóban érdemben rendelkezik megjelenésekkel, a pártot szinte mindenhol erőteljesen negatív véleményklíma veszi körül.

Elzárták a Jobbikot; hol van az LMP?


A Jobbik média-megjelenési nehézségeit támasztja alá, hogy a radikális jobboldali párt mindkét nagy kereskedelmi csatorna esetében „karanténban van”, és még az ATV-n foglalkoznak vele a legnagyobb mértékben – az összes hír 8 százalékában. A megszólalások tekintetében még rosszabb helyzetben van a Jobbik: csak a Hír TV-n és a Duna TV-n tudtak megjelenni jobbikos politikusok, elhanyagolható mértékben.

Az LMP szintén alig tud megjelenni az esti híradókban, de nincs a Jobbikéhoz hasonlítható elszigeteltségben. Az ökopárt minimális szinten valamennyi híradóban jelen van, az összes hír arányában az ATV-n (11 százalék), a politikusi nyilatkozatok időkeretét tekintve az RTL Klubon (23 százalék) jut a legtöbb műsoridőhöz. Az RTL Klubon a vizsgált időszakban ráadásul több megszólalási lehetőséget kaptak az ökopárti politikusok, mint a szocialisták.

A Jobbik és az LMP számára előnyös lehet, hogy a vizsgált műsorok mindegyikében pozitív vagy semleges kontextusban számoltak be ezen pártokról, negatív hírekben egyáltalán nem szerepeltek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását