2018. május 25. - Orbán

Mennyivel keresnek kevesebbet a nők?

A nők átlagosan 25 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A Workania internetes állásportál által működtetett fizetések.hu bérfelmérése szerint a férfiak átlagjövedelme bruttó 256 ezer forint, míg a nőké 192 ezer.
2011. március 7. hétfő 16:19 - HírExtra
A felmérés 80 ezer munkavállaló fizetésének figyelembevételével készült. Az iskolai végzettség szerinti összevetés azt mutatja, hogy a legnagyobb, 31 százalékos különbség az egyetemi végzettségűek között van: a diplomás nők átlag 272 ezer forintot keresnek, míg az ugyanilyen végzettségű férfiak fizetése átlagosan 392 ezer forint. A legkisebb különbség az OKJ-s végzettségűeknél mutatkozik, esetükben 12 százalék az eltérés a férfi és a női munkavállalók fizetése között.

A pozíciók szerinti összehasonlításban a magasabb pozíciók felé haladva egyre inkább nyílik az olló: míg a segédmunkát végző férfiak és nők esetében a fizetések közötti eltérés mindössze 7 százalékos, addig a szakképzett munkaerők bére már 23 százalékos különbséget mutat, felsővezetőként pedig a nők átlagosan 29 százalékkal kevesebb fizetésért végzik a munkájukat.

A szakmai tapasztalatot vizsgálva a felmérés azt mutatja, hogy a pályakezdők esetében éri a legkevesebb hátrány a nőket a fizetések szempontjából. Itt még csak 16 százalékkal keresnek kevesebbet, az ő átlagjövedelmük 169 ezer forint, míg a férfi pályakezdőké 203 ezer. Három és öt év közötti munkatapasztalattal a férfiak már 26 százalékkal többet keresnek, mint a nők, 6-10 év után pedig már 31 százalékos a nemek közötti bérolló.

A felmérésből az is kiderül, hogy van olyan terület, ahol a nők jobban keresnek a férfiaknál, ilyen a postai szolgáltatás, ahol a nők jövedelme átlagosan 9 százalékkal meghaladja a férfiakét.

Az egyenrangúság leginkább a kultúra, a sport és a wellness területén valósul meg, itt mindössze 2 százalék különbség mutatkozik a fizetésekben, a nők javára. A reklám, marketing és pr területen dolgozó nők átlagkeresete 22 százalékkal marad el a férfiakétól, a biztosítás és pénzügyi tanácsadás terültén 35 százalékos az eltérés, míg a legnagyobb, 40 százalékos különbséget a lízing területén mérték a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását