2024. április 25. - Márk

Mennyivel van több nő, mint férfi?

Magyarországon ezer férfira 1 105 nő jut, minthogy a népesség 52 százaléka nő.
2011. március 8. kedd 11:44 - HírExtra
Tovább élnek

A 2009-ben született kislányok arra számíthatnak, hogy átlagosan 78 évig élnek, 8 évvel tovább, mint a fél évszázada született nagymamáik, igaz, az Európai Unióban 4 évvel tovább élnek a nők - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nőnapi összeállításában.
 
A magyar nők 8 évvel túlélik a férfitársaikat, így közöttük 18 százalék az özvegyek aránya, míg a férfiak között csak 3,6 százalék. A 15-64 év közötti női népesség 51 százaléka foglalkoztatott, 8 százalékuk részmunkaidőben, míg az unióban 31 százalék ez az arány.

A szellemi foglalkozásúak 66 százaléka nő és éppen fordítva, a fizikai foglalkozásúak között 34 százalék a nők aránya. A munkaerőpiac a nők és férfiak munkáját nem értékeli azonosan, a bruttó átlagkeresetek közötti rés 17 százalék a férfiak javára.

Jobban állunk, mint az Unió

A magyar nők uniós társaik többségénél ambiciózusabbak a tanulásban: a nők aránya a felsőoktatásban tanulók között az unióban 55, Magyarországon 58 százalék.

Az először házasodó menyasszonyok és az első gyermek vállalásának átlagéletkora egyaránt 28 év.

A nők életüknek mintegy háromnegyedét tölthetik egészségben, 55 százalékuk keringési betegségben, majdnem negyedük, 23 százalékuk daganatok miatt hal meg.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását