2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Újra kiadhatják Rohácot

Kiadatásira változtatta Jozef Rohác előzetes fogva tartását hétfőn a Nyitrai Megyei Bíróság. Rohácot egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe február közepén Szlovákiában.
2011. március 14. hétfő 20:59 - HírExtra
A hétfői döntés nem jelenti automatikusan azt, hogy Rohácot ki is adják Magyarországnak. A nyitrai államügyészség szerint Rohác kiadásához újabb ügyészi indítványra és újabb bírósági döntésre lesz szükség.A magyar hatóságok hivatalosan nem közölték, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinek köze lehet Fenyő János vállalkozó meggyilkolásához.

Tavaly felmentették

A budapesti Fővárosi Bíróság tavaly októberben első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól Jozef Rohácot, két év börtönbüntetésre ítélte viszont robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte Rohácot, mivel a férfi már két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán vállalkozó elleni, 14 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt vádolta meg a szlovák állampolgárságú férfit, mint bűnsegédet, továbbá robbanóanyaggal való visszaéléssel, mint tettest.

Hiányos bizonyítékok

Jozef Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök, s mivel hamis papírjai voltak, őrizetbe vették, majd 2009 februárjában kiadták Magyarországnak. Felmerült a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

A bíróság azért mentette fel az emberölési kísérlet vádja alól a férfit, mert szerinte a nyomozó hatóság nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Jozef Rohác azért készítette volna a pokolgépet, hogy ismeretlen társaival megölje Seres Zoltánt. A bíróság megállapította, hogy a nyomozó hatóságok több súlyos hibát is elkövettek az eljárás során, például nem készültek fényképek a helyszínről, bizonyos bűnjelek eltűntek.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását