2024. március 29. - Auguszta

Átalakul a hazai doppingellenes szabályozás

A Sportért Felelős Államtitkársága által előkészített rendelet elfogadásával, a kormány átalakította a magyar doppingellenes szervezetrendszert és szabályozást, amely így minden részletében megfelel a nemzetközi előírásoknak.
2011. március 17. csütörtök 11:33 - HírExtra
Az EU-tagállamok közül eddig tizenegy tagállam nyerte el a WADA Szabályzatnak és a nemzetközi doppingellenes szabályozásnak való teljes megfelelőségi, úgynevezett, „fully compliant” státuszt.

Sikerrel zárultak tehát a Czene Attila és Rune Andersen (a WADA nemzetközi jogharmonizációért felelős igazgatója) közt tavaly ősszel megkezdett jogharmonizációs egyeztetések. Az állami sportirányítás a doppingellenes küzdelemben közreműködő szervezetekkel együttműködve, a hazai szabályozást és szervezetrendszert teljes egészében a nemzetközi előírásoknak megfelelően módosította - áll a minizstérium lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A kormányrendelet új alapokra helyezi a nemzeti doppingellenes tevékenység és szervezetrendszer szabályait. Az új előírás meghatározza a doppingellenes küzdelem egyes szereplőinek (így a versenyzők, a nemzeti doppingellenes szervezet /HUNADO/, valamint a sportszövetségek, sportköztestületek) kötelezettségeit és pontosítja a doppingvétségek körét. Kimondja továbbá, hogy a doppingeljárásban a bizonyítási kötelezettség főszabály szerint az eljáró szervet terheli.

A HUNADO feladatai kibővülnek, a módosítás felruházza valamennyi, a nemzeti doppingellenes szervezetet megillető jogkörrel, így a jövőben:

- a sportszövetségek helyett lefolytatja az előzetes felülvizsgálati, valamint a doppingeljárásokat;

- átveszi a megszüntetett Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület egyes feladatait;

- gyógyászati célú mentességek iránti kérelmeket elbíráló bizottsága /TUE-Bizottság/ dönt a kiemelt versenyzők gyógyászati célú mentességi kérelmeiről;

- valamennyi érintett sportágra kiterjedően összeállítja az ún. nyilvántartott vizsgálati csoporthoz tartozó – és ezzel fokozott doppingellenőrzésre számító - versenyzők körét,

- ellátja a mintavétellel és kezeléssel, valamint a doppingellenőrzések eredményének kezelésével és közlésével összefüggő, hatáskörébe utalt feladatokat,

- a továbbiakban is gondoskodik a tiltólista karbantartásáról, ezzel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységet végez, az aktuális tiltólistát honlapján közzéteszi.

A sportolók adatszolgáltatási kötelezettsége egyszerűsödik. A nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó versenyzők köre pedig számottevően csökken. A HUNADO hatáskörének új szabályok szerinti meghatározásával eleget teszünk azon nemzetközi elvárásnak, hogy a doppingellenőrzések során a lehető legmagasabb szintű függetlenség, pártatlanság és átláthatóság érvényesüljön - így a közlemény.

Az új szabályozás tartalmazza a 2011. évi Tiltólistát, vagyis a tiltott anyagokat és módszereket tartalmazó jegyzéket, mely megtalálható a www.antidopping.hu weboldalon.

A doppingellenes küzdelem sikereként könyvelhető el, hogy idén a londoni olimpiát megelőző utolsó felkészülési évben, az állam 35 százalékkal több forrást biztosít a doppingellenes feladatokra, mint tavaly.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását