2024. március 29. - Auguszta

Hová mennek nászútra?

Egyelőre nem megy nászútra Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő, és nászútjuk helyszínét akkor sem fogják előre bejelenteni, amikor később elutaznak - közölte szombaton hivatalosan a brit királyi ház.
2011. április 30. szombat 16:42 - HírExtra
Az alattvalók a nászútról várt részletes hírek helyett így kénytelenek beérni három "hivatalos" esküvői fotóval, amelyek szintén szombaton kerültek nyilvánosságra. Szombatig azonban a mindenre kíváncsi brit alattvalók és a világ közvéleménye nem kapott választ arra a kérdésre, hogy Vilmos és Katalin hova utazik nászútra - csak az derült ki hivatalosan, hogy egyelőre nem utaznak sehova.

Az udvar által szombat délután ismertetett közlemény szerint ugyanis Cambridge hercege és hercegnője - Vilmos és Katalin ezt a címet viseli az előző napi esküvő óta - úgy döntött, hogy "nem utazik el azonnal" nászútra. A hétfői nagy-britanniai munkaszüneti nappal kiegészülő hosszú hétvégét kettesben töltik "az Egyesült Királyságban", utána pedig Vilmos ismét szolgálatba lép azon a walesi légitámaszponton, ahol a királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik.

A Clarence House - Vilmos és édesapja, Károly trónörökös londoni hivatala - a szombat délutáni közleményben külön hangsúlyozta, hogy nem teszi közzé a hercegi pár e hétvégi rövid vakációjának helyszínét Vilmos újbóli munkába állása előtt, és előre azt sem fogja közölni, hogy a fiatal házaspár hova utazik majd nászútra.

A szombati közleményben ez utóbbiról csak annyi szerepel, hogy a nászút helyszíne külföldön lesz, de a Clarence House az időpontra még utalást sem tett.

A trónörökösi hivatal ugyanakkor tolmácsolta Vilmos és Katalin azon kérését, hogy a sajtó tartsa tiszteletben magánéletüket mind az esküvő utáni hétvégén, mind a későbbi nászút idején.

A halasztásról szóló hivatalos szombati bejelentés komoly meglepetés, a brit sajtó ugyanis - udvari forrásokból - korábban már azt is tudni vélte, hogy Vilmos kétheti eltávozást kapott a légierőtől nászútjára.

A helyszínről az eljegyzés és az esküvői dátum tavaly novemberi bejelentése óta találgatások özöne lepi el a sajtót, és a lehetségesnek tartott úti célok skálája gyakorlatilag az egész világot átíveli. Visszatérően felmerül például a karib-tengeri Mustique szigete, ahol a fiatal pár több romantikus vakációt is eltöltött, de ugyanígy szerepel a "biztos" értesülések között Jordánia - ahol Katalin hercegnő gyermekkorában, az akkoriban a British Airways légitársaságnál dolgozó édesapja szakmai kiküldetésének idején három évig élt -, valamint Kenya, Tanzánia, Ausztrália és a Seychelle-szigetek is.

Az igazán zavartalan, fotósmentes együttlétet a királyi család egykori magánjachtja, a Britannia jelentené, amelyen a brit uralkodóház számos tagja töltötte nászútját, ám az 1953-ban vízre bocsátott hajót, amely összesen kétmillió kilométert tett meg a világtengereken, 1997 végén leszerelték, és költségtakarékossági megfontolásokból nem építettek újat.

A szertartást óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző kísérte figyelemmel; az átlagos nagy-britanniai nézettséget szakértők 25 milliósra taksálták. A National Grid, a brit országos energiaelosztó hálózat szombati adatai szerint a ceremónia kulcspillanataiban 2400 megawattal - egy nagyobb atomerőmű teljes névleges teljesítményével - ugrott meg a brit háztartások áramigénye, jelezve az egyszerre bekapcsolt tévékészülékek hatalmas számát. Ez nem sokkal marad el az eddigi, 2800 megawattos rekord fogyasztási kiugrástól, amelyet az 1990-es labdarúgó-világbajnokság angol-német elődöntőjének végén, az angol válogatott által elvesztett tizenegyespárbaj idején mértek.

A fiatal hercegi pár és hozzávetőleg háromszáz meghívott barátja szombat hajnalig tartó "retrodiszkóval" ünnepelte a frigyet a Buckingham-palotában, a királyi család elsőszámú londoni rezidenciáján. Vilmos herceg nagymamája, a 85 esztendős II. Erzsébet királynő - 90 éves férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában - még időben elhagyta a helyszínt; ezt jelezte, hogy a palota felett péntek este óta a brit lobogó leng, és nem a Royal Standard, a királyi ház zászlaja, amely az uralkodó jelenlétét hirdeti.

Az éjjeli mulatozás egyik fő attrakciója Harry hercegnek, Vilmos öccsének "hivatalos" köszöntője volt, bár szombatig erről sem szivárogtak ki részletek.

Harry a trónörökösi báty esküvői tanúja volt, és e minőségében mondta el köszöntőjét. Ezt a királyi protokollosok állítólag rettegve várták, tekintettel arra a közismert tényre, hogy Harry nyilvános megszólalásai során nem feltétlenül ragaszkodik az udvari szótár kimért fordulataihoz, és hajlamos kitérőket tenni kevésbé szalonképes, tömörebb megfogalmazások felé.

Harry az esküvő előtt nem sokkal, a BBC-nek adott nyilatkozatában még rá is játszott e félelmekre, mondván: bátyjának néhány barátjával közösen írta az esküvői köszöntőt, amelynek elhangzása után az egyébként is erősen kopaszodó Vilmosnak "valamivel még kevesebb haja lesz". "Megszurkáljuk néhányszor, zavarba hozzuk ... kicsit tovább ritkítjuk a haját" - üzente akkor még agglegény testvérének nevetve a szabadszájú tanú.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását