2024. április 18. - Andrea, Ilma

Befejeződött a felújítás

Befejeződött a nyírbátori minorita templom rekonstrukciója; a teljesen felújított műemléket szombaton, az ünnepélyes újraszentelési ceremónia után adják át a szabolcsi kisvárosban.
2011. május 11. szerda 14:54 - HírExtra
A 3,5 milliárd forint összköltségű, Hit és Egészség című komplex vallásturisztikai projekt keretében zajló felújítást mintegy 400 millió forintból valósította meg a templomhoz tartozó plébániát működtető debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye.

A teljes külső és belső rekonstrukciót, az oltárok felújítását magában foglaló beruházás mellett az egyházmegye saját forrásaiból épült meg a templommal egybekötött minorita kolostor negyedik szárnya - ismertette Bosák Nándor püspök a projekt zárása alkalmából megtartott sajtótájékoztatón Nyírbátorban. A kolostor épülete jelenleg megyei fenntartású múzeumként működik, így az új épületrészben kap helyet az eddigi kisebb területen működő plébánia, valamint az új lelkigyakorlatos ház is.

A Kelet-Magyarország egyik legértékesebb műemlékeként számon tartott, gótikus stílusú teremtemplomban két éve kezdődtek a munkálatok, amelyek keretében teljesen felújították az épület külső homlokzatát és szinte teljes belső berendezését, valamint kegyoltárait - mondta a tájékoztatón Babály András plébános. A tetőszerkezet és a torony rekonstrukciója nyomán a templom visszanyerte eredeti arányait, arculatát és belső terének harmóniáját.

Helyreállították a főoltárt, valamint a híres Krucsay- és a pócsi kegyoltárt, kicserélték a padokat, az ablakokat és a bútorzatot, korszerűsítették a templom elektromos-és fűtésrendszerét. Rendbe tették a műemlék környezetét is.

A megújult templomot szombaton, az Erdő Péter, bíboros-prímás, esztergomi-budapesti érsek által vezetett újraszentelési szertartás után adják át.

A Nyírbátor és Máriapócs összefogásával létrejött Hit és Egészség vallásturisztikai beruházás a nyírbátori várostörténeti sétány, valamint a szintén felújított református templom átadásával fejeződik be május végén. A 3,5 milliárd forintos, nagyrészt uniós finanszírozású projekt során felújították a máriapócsi bazilikát, fejlesztették a nyírbátori strandfürdőt, és kialakították a helyi várkastélyban az úgynevezett panoptikumot is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását