2024. május 14. - Bonifác
A magyar nemzet küldetése, hogy újraépítse az államot és a hazát, és a változásnak az egész nemzetben végig kell mennie - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyar honvédelem és Budavár napja alkalmából tartott rendezvényen.
2011. május 21. szombat 18:12 - HírExtra
Minden nemzetnek szüksége van olyanokra, akik védik a hazát, akik tudják, mit kell tenni, meg is teszik, nem futnak el, vállalják a szent kötelességet, még ha az életveszéllyel is jár - jelentette ki a tárcavezető.

Mindig voltak, akik mertek harcolni, vállalták a harcot a törökökkel, a németekkel, a hódítókkal szemben, még akkor is, ha a haza nem fizetett, vagy büntetett cselekedeteikért, és mindig volt olyan nemzedék, amely az újrakezdésben segédkezett - mondta a honvédelmi miniszter. Úgy fogalmazott: a romokból kellett felépíteni mindent 1849-ben, 1945-ben, 1956-ban, így lett nagyapáinkké, apáinkké a haza, és most "nekünk is gyalog kell menni, napról-napra, tégláról téglára kell építkeznünk", és különösen igaz ez a honvédelem teljes rendszerére, amelyet az alapoktól kell újraépíteni. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a változásnak az egész nemzetben végig kell mennie.

Magyarországon 1992 óta minden év május 21-e a honvédelem napja, az 1848-49-es szabadságharc jeles eseményének, Budavár visszafoglalásának emlékére, és ez a főváros I. kerületének napja is.

Ennek tiszteletére a budavári városházán tartott ünnepségen a kerület díszpolgárává avatták Horthy Istvánnét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát, aki 1940-ben ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Horthy István 1942. augusztus 19-én repülőszerencsétlenségben vesztette életét, özvegye, valamint egyetlen fia is jelen volt feleségével a szombati budavári rendezvényen.

Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Horthy Istvánnénak adományozott díszpolgári cím nem csak egy elismerés, hanem 20 évvel a rendszerváltozás után a történelem "visszaszerzése" is, mert - mint fogalmazott – még mindig erős a történelemhamisítás, amelynek alapján "kollaboránsnak, antiszemitának tartanak embereket".

A főváros I. kerületének vezetője azt mondta: Horthy Istvánné önkéntes ápolóként mentette a sebesülteket a II. világháborúban, majd az emigrációban a Horthy család támaszaként dolgozott, és egész életét a "megingathatatlan emberiesség" és a jótékonyság vezérelte.

Nagy Gábor Tamás május 21-ét az áldozatkészség napjának nevezve emlékeztetett: 1995-től olyan emberek kaphatták meg a kerület díszpolgári címét, akiknek az élete ténylegesen is összefonódott kerületükkel. A kerület legmagasabb díjával tüntették ki az elmúlt másfél évtizedben mások mellett Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszót, Puskás Ferenc legendás labdarúgót és Kányádi Sándor erdélyi magyar írót, költőt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását