2024. március 29. - Auguszta

Simán nyert a Barca

A Barcelona története során negyedszer hódította el a Bajnokok Ligája, illetve a BEK trófeáját, miután szombaton, a londoni Wembley Stadionban rendezett döntőben 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet.
2011. május 29. vasárnap 07:05 - HírExtra
A két csapat két évvel ezelőtti fináléjában szintén két góllal nyert a Barcelona, akkor 2-0 volt az eredmény.

A Kassai Viktor által vezetett meccsen Pedro találatával szereztek vezetést a katalánok, de Wayne Rooney még az első félidőben egyenlített. A második játékrészben Lionel Messi és David Villa lövéseivel a maga javára fordította a mérkőzést a Barcelona, amely 1992, 2006 és 2009 után került ismét Európa trónjára.

A Barcelona sikerével a spanyolok 13 diadallal immár egyedül vezetik a nemzetek rangsorát a legrangosabb európai kupasorozatban, eddig az olaszokkal holtversenyben álltak az élen.

A kupát Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke adta át, ám formabontó módon a csapatkapitány helyett Eric Abidal vehette először a kezébe, akinél márciusban májtumort diagnosztizáltak. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a díszpáholyban tekintette meg a találkozót.

Bajnokok Ligája, döntő:
FC Barcelona (spanyol)-Manchester United (angol) 3-1 (1-1)
----------------------------------------------------------
Wembley stadion, 90.000 néző, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Pedro (27.), Messi (54.), Villa (69.), illetve Rooney (34.)
sárga lap: Alves (60.), Valdes (85.), illetve Carrick (61.), Valencia (80.)

FC Barcelona:
-------------
Victor Valdes - Daniel Alves (Carles Puyol, 88.), Gerard Pique, Javier Mascherano, Eric Abidal - Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta - Pedro (Ibrahim Afellay, 91.), Lionel Messi, David Villa (Seydou Keita, 86.)

Manchester United:
------------------
Edwin van der Sar - Fabio (Nani, 69.), Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Antonio Valencia, Michael Carrick (Paul Scholes, 77.), Ryan Giggs, Park Dzsi Szung - Wayne Rooney, Javier Hernandez

I. félidő:
----------
27. perc: Xavi indult meg a Manchester térfelének közepén, majd külsővel hajszálpontos passzal hozta helyzetbe a jobb összekötő helyén Pedrót, aki egy igazítás után 10 méterről okosan a rövid sarokba lőtt (1-0).
34. perc: Rooney ugratta ki Giggset, aki visszakészítette a labdát neki, a csatár pedig állítás nélkül 12 méterről védhetetlenül kilőtte a jobb felső sarkot (1-1).

II. félidő:
-----------
54. perc: Messi kapott labdát középen, megtolta azt, majd 20 méterről nagy erővel a kapu bal oldalába bombázott (2-1).
69. perc: Busquets-hez pattant a labda a 16-oson belül, ő legurította Villának, aki okosan a bal felső sarokba tekert (3-1).

A rövid ünnepséget követően, melyben szerepet kapott például Usain Bolt, a világ leggyorsabb embere is, elkezdődött az év legfontosabb mérkőzése.

Az első percekben meglepően keveset volt a labda a Barcelonánál, a Manchester United játékosai rendre keresték a test test elleni küzdelmet és megelőző szerelésekkel gátolták meg a katalán fölény kialakulását. Josep Guardiola tanítványainak eleinte nem ízlett ez a harcmodor.

A spanyolok aztán alkalmazkodtak ehhez a taktikához, továbbá a manchesteriek belátták, hogy ezt 90 percen át képtelenség bírni erővel, így aztán a Barcelona hosszú percekre eldugta a játékszert angol riválisa elől, nagy mezőnyfölénybe került. Ekkor már helyzetek és átlövések jelezték a veszélyt a Manchester számára, amely nemhogy támadásvezetésre képtelen volt, de a félpályát is alig-alig lépte át. Xavi tökéletes passza után Pedro találatával aztán góllá érett a Barcelona fölénye.

A játék képe ezt követően sem változott, folytatódott a macska-egér harc a labdáért, azonban az angolok első valamirevaló támadásukból egyenlítettek. Az első félidő hajrájában is a Barcelona akarata érvényesült, sokszor kerültek nehéz helyzetbe a védők, néhányszor van der Sarnak is játékba kellett avatkoznia, illetve centiken múlott, hogy nem alakult ki nagy helyzet a kapuja előtt.

A folytatásban ha lehet, még nagyobb nyomás nehezedett a manchesteriekre, ugyanis a Barcelona az aranylabdás Messi vezérletével "körömpasszokkal" folyamatosan van der Sar kapuja előtt tartotta a labdát, egy ízben például a pályafutása utolsó meccsét játszó holland kapus bravúrja mentette meg csapatát attól, hogy ismét hátrányba kerüljön. Pár perccel később azonban már van der Sar sem segíthetett, mert Messi bombája utat talált a hálóba.

A MU annak ellenére sem tudott magasabb sebességi fokozatba kapcsolni, hogy hátrányban futballozott, ugyanis játékosai csak elvétve találkoztak a labdával, legtöbbször csak "üresben" kergették azt. Csak idő kérdése volt, hogy megszülessen az újabb barcelonai gól, mert Messiék vagy túljátszották a helyzeteket, vagy van der Sarnak védett. Villa aztán a 69. percben eldöntötte a mérkőzést és a trófea sorsát.

Bár a hajrában a szigetországiak mindent megpróbáltak, komoly lehetőségük nem volt a szépítésre, így a Barcelona megérdemelten hódította el a Bajnokok Ligája trófeáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását