2024. április 25. - Márk

ÁNTSZ: itthon nem lehet járvány a hasmenéses esetből

Nem valószínű, hogy Magyarországon járvány lesz a németországi hasmenéses megbetegedések miatt, de szórványos esetek előfordulhatnak - közölte a helyettes országos tiszti főorvos pénteken budapesti sajtótájékoztatón.
2011. június 3. péntek 18:41 - HírExtra
Magyarországon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált 35 minta mindegyike negatív lett - mondta Szabó Enikő.
Kiemelte: Németországban a járványt továbbra is vizsgálják, de még mindig nincs meg a fertőzés forrása. A gyanúsított továbbra is fertőzött zöldségféle.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs szükség a németországi utazások elhalasztására, ugyanakkor - a német hatóságokkal egyetértésben - a nyers zöldségfélék fogyasztását nem ajánlják. Emellett gyakori, alapos kézmosást, illetve fertőtlenítő kendő használatát javasolják.

Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője elmondta: a németországi hasmenéses járvány szövődménye, a vörös vértestek szétesését okozó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) súlyos, életveszélyes állapot. Ennek tünetei egyebek mellett apró bőrvérzések, vérszegénység, fejfájás, szédülés, veseelégtelenség.
A szövődményeket dialízissel, illetve vérátömlesztéssel kezelik. Németországban alkalmaztak még egy új, biológiai terápiás eljárást is a baktériumok ellen, amely hatékonynak bizonyult - mondta a kutató.

Élelmiszer útján

Prohászka Zoltán kifejtette: a betegséget okozó közönséges bélbaktérium - amely elsősorban a szarvasmarhák szervezetében fordul elő - korábban is ismert volt, most azonban egy olyan újonnan kialakult változata fertőz, amely a bélfalhoz tapadva méreganyagot termel, és súlyos megbetegedést okoz. Hangsúlyozta, hogy aki az ezzel a baktériummal fertőzött élelmiszert elfogyasztja, nagy valószínűséggel beteg lesz.

Pénteken német szakértők azt közölték: Németországban a hasmenésjárvány stabilizálódásának a jelei mutatkoznak.

Úgy tűnik, az új fertőzések száma egyenletessé válik - mondta Reinhard Brunkhorst professzor, annak az északi, hannoveri körzetnek a felelőse, ahol a legtöbb haláleset történt az EHEC bélbaktérium miatt.

A professzor szerint ez a baktériumok okozta legjelentősebb járvány az elmúlt évtizedekben. A kór eddig 18 halálos áldozatot szedett, 17-et Németországban.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását