2024. április 24. - György

Nemsokára indul a VOLT, a színpadon Schmitt Pál

A "nulladik" nappal kedden megkezdődik a magyar EU-elnökség záróbulijának számító soproni VOLT Fesztivál, amelyet - a European Gipsy Rocks program indításával - hivatalosan szerdán este nyit meg Schmitt Pál köztársasági elnök.
2011. június 24. péntek 15:38 - HírExtra
"A Gipsy Rocks program szorosan kapcsolódik a magyar EU-elnökség számára kiemelt ügyként kezelt és májusban elfogadott Európai Roma Stratégiához. A VOLT-on az unió 27 országából lesznek a roma kultúrát reprezentáló fellépők" - mondta Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A European Gipsy Rocks keretében a VOLT-on koncertet ad például Emir Kusturica vagy az Asian Dub Foundation is.

Kovács Zoltán megfogalmazása szerint a most záruló magyar EU-elnökség során 98 százalékban sikerült megvalósítani a kitűzött kulturális célokat, és az ország mintegy kétszáz ezt szolgáló rendezvény segítségével meg tudta mutatni értékeit. Kiemelte, hogy a soproni fesztiválon az Európa Sátorban beszélgetésekkel, táncházzal, filmvetítésekkel azokat az információkat adják közzé, amelyek a fiatalok számára érdekessé tehetik az uniót.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a magyar EU-elnökség kulturális rendezvényeire szánt forrásból 15 millió forinttal támogatták a VOLT-ot, és jóval ezen felüli összeget költöttek a roma programok megvalósítására.

Új arculat

Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a VOLT alapító-főszervezői arról beszéltek, hogy az idén új arculattal jelentkező és helyszínén, a soproni Lővér kempingben kissé átalakuló, Európa színeibe öltöző fesztiválon mintegy 70-80 ezer vendégre számítanak, akik számára az uniós országok gasztronómiáját bemutató Európa Konyha is rendelkezésre áll.

"Több száz zenélni tudó, de nem profi zenész fiatal érkezik az unió országaiból az Európa Kempingbe, ahol saját produkciókat adnak majd elő az Európa Színpadon.

A fesztiválon HungariKult címmel kiállítást rendeznek, amelyen a mai magyar fiatalok számára legjellemzőbb hungarikumokat mutatják be. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a 18 évvel ezelőtt kis belföldi fesztiválként indult VOLT napjainkra fontos nemzetközi eseménnyé vált, amely turisztikai szempontból óriási lehetőségeket rejt magában.

Mint elhangzott, a kiskorúak védelmére bevezetnek egy karszalagot, amelyet minden 18 év feletti vendégnek viselnie kell ahhoz, hogy a fesztivál területén alkohol tartalmú italt vásárolhasson. A VOLT-on debütál a fesztiválkártya is, amely a készpénzes vásárlás helyett biztosít kényelmesebb fizetési módot. A kártya később átvihető lesz a Szigetre és a Balaton Soundra is, igaz, annak egyenlege nem.

A VOLT Fesztivál - amelyet idén 19-ik alkalommal rendeznek meg - július 2-ig tart, a fellépők között lesz Moby, a My Chemical Romance, a 30 Seconds To Mars, a Sum 41, az Európai Kiadó és a Hiperkarma is.

Lobenwein Norbert elmondta, hogy ef Zámbó István képzőművész egyedi tervezésű székeket készített, amelyeket - első körben négy fellépőnek - jelképesen a fesztivál legnagyobb sztárjainak ajándékoznak. A székeket aláíratják a zenészekkel, később ezeket Sopron közterein állítják majd fel.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását