2024. április 25. - Márk

Letartóztatják Galambos Lajost?

Péntek délelőtt dönt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa arról, hogy elrendeli-e Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását.
2011. július 1. péntek 10:57 - HírExtra
A bíróság épületébe péntek délelőtt több újságíró is érkezett, az aulában kell várakozniuk. Galambos Lajos ügyvédje, Molnár Lajos a sajtó képviselőinek arra a kérdésre, hogy mire számít, elrendelik-e védencének előzetes letartóztatását, azt mondta: nagyon nehéz erre válaszolni, különösen, hogy a bizonyítékokat nem ismeri.

"Mindössze annyit tudok, hogy mivel gyanúsítják, tudom ennek a törvényi minősítését, tényállását, de nem tudom, hogy milyen bizonyítékok támasztják alá ezt az alapos gyanút" - tette hozzá. Mint mondta, a törvény értelmében át kellene adni az ügyész indítványát a védőnek és gyanúsítottnak, továbbá a bizonyítékokat, amelyek a gyanút és a kényszerintézkedés szükségességét alátámasztják, de a gyanúsításon kívül, ami nem több egy állításnál, egyelőre nem tudja, mik a bizonyítékok. Molnár Lajos azt mondta: ha a bizonyítékok nem támasztják alá az alapos gyanút, a bíróságnak a szabadlábra helyezés mellett kell döntenie, ha alátámasztják, az előzetes letartóztatást kell elrendelnie. A gyanúsítás tárgyáról arra hivatkozva nem beszélt a védő, hogy nem tudja, megteheti-e. Hozzáfűzte: ha tisztázódik, hogy mi az, ami az államtitok körébe tartozik és mi az ami nem, akkor tájékoztatást fog adni arról, amiről lehet. A Budapesti Katonai Ügyészség szerdán az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának őrizetbe vételéről szóló információkat; az MTV Híradója kedden számolt be arról, hogy Galambos Lajost a Budapesti Katonai Ügyészség aznap este gyanúsítottként hallgatja ki. A Magyar Nemzet a szerdai számában azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják, de azt egyelőre nem tudni, hogy miért vették őrizetbe a tábornokot. A napilap az intézkedést az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe; mint írták, Galambos Lajos az alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett. A napilap beszámolt arról is, hogy értesüléseik szerint Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának volt elnöke az elmúlt napokban olyan vallomásokat tett, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos Lajossal közölt gyanúhoz, valamint Jakubinyi Róbert ügyéhez.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökével, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó László mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását