2024. március 29. - Auguszta

KSH: rossz hír a termelőknek

Májusban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak éves szintű emelkedése, az előző havi 45,2 százalékos drágulással szemben 37,6 százalékra - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
2011. július 13. szerda 10:13 - HírExtra
Jelentős a csökkenés

Májusban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak éves szintű emelkedése, az előző havi 45,2 százalékos drágulással szemben 37,6 százalékra - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A változásban szerepe lehetett a bázis hatásának is, mivel a mezőgazdasági termelői árak csökkenése a tavaly áprilisi 5,7 százalékos ütemről májusra 0,6 százalékra mérséklődött.

A növényi termékek árszínvonala 48,9, az élő állatok és állati termékeké 16,6 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbihoz képest. A növényi termékek éves összehasonlítású drágulása is lassult - áprilisban még 59,1, márciusban pedig 67,3 százalék volt - az élő állatok és állati termékeké azonban az idén az áprilisi 19,9 százalék után a második legmagasabb ütem volt májusban.

Az első öt hónapban az agrártermékek termelőiár-szintje 43,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a növényi termékek ára 59,7, az élő állatok és állati termékeké 15,7 százalékkal nőtt.

Részletesen

Májusában a gabonafélék termelői ára a 2010. azonos időszakihoz viszonyítva 76,8 százalékkal emelkedett. A búza és az árpa ára a márciusi maximum (tonnánként 74.300 és 61.900 forint után) jelentősen csökkent. Májusban a búza 45.600, az árpa pedig 50.000 forintba került tonnánként. Eközben a kukorica ára kis mértékben növekedett, márciusban 54.700 volt, májusban pedig 56.400 forintot adtak tonnánként.

Az ipari növények termelői ára 21,4, ezen belül az olajnövényeké 32,7 százalékkal nőtt 2010 ötödik hónapjához mérten.

A burgonya termelői ára 34,1 százalékkal emelkedett. A tárolt burgonya magas ára miatt idén májusban nem okozott olyan jelentős áremelést az újburgonya megjelenése, mint amilyet szokott - jegyzi meg a KSH.

A zöldségfélék ára a márciusi 17,5 százalékos növekedés után májusban 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban még elhanyagolható az ipari vásárlás, a termékek feldolgozás nélkül kerülnek a fogyasztókhoz.

A gyümölcsök termelői ára májusban 70,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma drágulása miatt.

A vágóállatok termelői ára 2011 ötödik hónapjában 15,4 százalékkal volt magasabb a 2010. azonos időszakinál. A vágómarha ára 49,6 százalékkal nőtt, ennél jóval kisebb mértékben a vágóbaromfié (12,5 százalék) és a vágósertésé (12,1 százalék). A vágósertés felvásárlási ára ebben a hónapban 320 forint volt kilogrammonként, ami 28 forinttal haladta meg a januárit.
Idén májusban az állati termékek árai 19,1 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a tyúktojás ára 3,1 százalékkal csökkent, a tejé 23,3 százalékkal nőtt. A tehéntej felvásárlási ára 85,8 forint literenként, a tavaly júniusi mélypontnál megközelítőleg 18 forinttal több.

Az idén az első öt hónapban a gabonafélék ára csaknem duplája volt a tavalyinak, 90,1 százalékkal haladta meg azt.

Ugyanebben az időszakban a zöldségfélék ára 1,7 százalékkal nőtt. Az év első négy hónapjában még 10 százalék feletti volt a növekedés mértéke, ami azonban igen kis értékesítési szint mellett alakult ki. Az ötödik hónapban - a fóliás termelés beindulásának hatásaként - 50 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az egy évvel korábbi, alacsony szinthez képest. A növekedés ütemére ugyanakkor mérséklően hatott, hogy a németországi megbetegedések miatt értékesítési problémák adódtak, ami az árak csökkenésével járt együtt.

A gyümölcsök 63,3 százalékkal drágultak az előző év első öt hónapjához képest. A vágóállatok termelői ára 14,6, az állati termékeké 18,4 százalékkal emelkedett.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását