2024. április 18. - Andrea, Ilma

Letöltendő szabadságvesztés a mohácsi uzsorásoknak

Nyolc, illetve kilenc év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság szerdán nem jogerősen azt a két férfit, akik 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönök adásával foglalkoztak Mohácson és környékén.
2011. július 13. szerda 16:20 - HírExtra
A bíróság Sztojka Sándort többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, Gojkovics Tamást emellett önbíráskodás miatt is elmarasztalta. Sztojka Sándort 8 év börtönbüntetésre, 2 millió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást 9 év fegyházbüntetésre, s másfél millió forint mellékbüntetésre ítélte, és elkobozta a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt.

A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra. Ha határidőre az adósok nem fizettek, a tőke dupláját és annak kamatait követelték tőlük. Így fordulhatott elő, hogy a néhány tízezer forintos kölcsönből idővel több százezer forintos, vagy milliós tartozás lett.

A vádlottak sokszor életveszélyes fenyegetésekkel vették rá "ügyfeleiket" az összegek átadására, voltak, akiket bántalmaztak is. Az egyik adósuk kirabolt egy vendéglátóhelyet Mohácson, hogy törleszthesse a tartozását.

Az uzsorások ellen 2008 szeptemberében, az egyik adósuk feljelentésére indult eljárás.
A bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte a vádlottak többszörösen büntetett előéletét, és azt is, hogy a bűncselekményeket kiszolgáltatott emberek sérelmére követték el. Enyhítő körülmény volt a részben beismerő vallomásuk, valamint az, hogy három éve vannak előzetes letartóztatásban és kiskorú gyermekről gondoskodnak.

Az ügyész az ítélethirdetés után három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik részben felmentésért és enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását