2024. április 20. - Tivadar

Elhunyt H. Barta Lajos

Életének 77. évében elhunyt H. Barta Lajos újságíró, író, a Magyar Nemzet volt munkatársa, a Régi Nemzetesek Társaságának alapító tagja - közölte a család.
2011. szeptember 2. péntek 11:22 - HírExtra
A csütörtökön elhunyt H. Barta Lajos a Magyar Írószövetség tagja volt.

A nevéhez megkülönböztetően felvett H betű szülőfaluját, a neki díszpolgárságot adó Hartát jelöli - írta a Régi Nemzetesek Társasága az MTI-hez eljuttatott megemlékezésében. 1953-ban, miután leérettségizett, villanyszerelő szakmunkásként kezdett dolgozni. Újságírói, írói ambícióit az 1950-es évek második felétől élhette ki igazán: üzemi lapok munkatársából néhány év múltán - három évtizedre - a Magyar Nemzet "mindenese" lett. Volt belpolitikai újságíró, külföldi tudósító, állandó tördelő- és gyakran olvasószerkesztő, szerkesztőbizottsági tag.

Az 1960-as évek elejétől sikeres színpadi és tévéjátékszerzőként is ismertté vált. Legismertebbé és legsikeresebb darabjai: a Kiáltás című nyugtalanító oratórium, valamint az abszurdot továbbfokozó két komédia, a Beszélgetés a fagylaltmérgezőkkel és a Szaltó mortale.

Mint a megemlékezésben olvasható, H. Barta Lajos 1998-ban kilépett Magyar Nemzettől, félszáz társával együtt megalapította a Régi Nemzetesek Társaságát, és állandó szerzője lett a karácsonyonként megjelenő Régi Nemzet évújságnak. Utolsó két könyvét, a Balkánembert és az Ó, te boldog XX. század címűeket magánkiadásban - sajátos groteszk abszurdként a 70. és a 75. születésnapjai előtt egy-egy évvel jelentette meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását