2024. április 25. - Márk

Két éves mélypoton a világgazdasági aktivitás

Kétévi mélypontra süllyedt a világgazdaság aktivitása - állapította meg szerdán az egyik vezető befektetési csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzőmenedzser-index (PMI) alapján.
2011. szeptember 7. szerda 16:48 - HírExtra
A JP Morgan bankcsoport, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzőmenedzser-indexét, az augusztusról szóló szerdai kimutatásában közölte, hogy az általa kiszámított kibocsátási mutató a múlt hónapban 1 ponttal 51,5 pontra csökkent. Ez az utóbbi két év legalacsonyabb értéke, és mindössze 1,5 százalék körüli, éves szintre átszámolt pillanatnyi világgazdasági növekedési ütemnek felel meg.

A JP Morgan szakérői a legújabb összágazati PMI-kimutatáshoz fűzött elemzésükben kiemelik, hogy nem recessziós időszakokban a feldolgozóipari kibocsátás növekedését rendszerint a raktárkészlet-dinamika vezérli, és ennek korlátozott továbbháruló hatása van a szélesebb értelemben vett világgazdaságra.

A világgazdaság idei lendületvesztése azonban nagyon széleskörű, messze túlmutat az ipari raktárkészlet-kiigazításokon - áll az elemzésben.

A JP Morgan egy szintén szerdán ismertetett másik tanulmányában kimutatta azt is, hogy az elmúlt hetek meredek tőzsdei árfolyamzuhanása jórészt elmosta azt a fogyasztást támogató pozitív vagyoni hatást, amelyet a korábbi meredek erősödések jelentettek az amerikai háztartások számára.

A ház ebben az elemzésben kiszámította, hogy az amerikai tőzsdei részvényárfolyamok április vége óta bekövetkezett 13 százalékos zuhanása csaknem 2200 milliárd dollárral (430 ezer milliárd forinttal) csökkentette az amerikai háztartások pénzügyi vagyonát, és ez is a fogyasztási kiadások növekedésének rovására megy.

A JP Morgan számítási modellje szerint minden 1 dollárnyi vagyonvesztésre az amerikai háztartások 0,035 dolláros fogyasztási kiadáscsökkentéssel reagálnak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - szeptemberre szóló legújabb globális előrejelzésében jelentősen, 2,4 százalékról 1,7 százalékra rontotta az Egyesült Államokra kidolgozott idei növekedési prognózisát, jövőre pedig már cs`k 2,0 százalékos amerikai GDP-növekedést vár a korábbi becslésében szereplő 2,5 százalék helyett.

A ház közölte, hogy a 2013-2015-ös időszakra 2,4 százalékos éves átlagos növekedést valószínűsít az amerikai gazdaságban, vagyis sokkal lassabbat az 1990-es évekre jellemző 3,2 százalékos éves átlagnál, sőt még a pénzügyi válságot közvetlenül megelőző évtized 2,7 százalékos átlagánál is.

Az EIU szakelemzői jelenleg több mint egyharmados esélyt látnak az újabb amerikai recesszióra.
A Fitch Ratings minap összeállított új prognózisában - a legutóbbi, sorozatosan gyenge makroadatokra hivatkozva - szintén jelentősen, 2,6 százalékról 1,8 százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzését, 2012-ben pedig az eddigi várt 2,8 százalék helyett most már csak 2,3 százalékos amerikai GDP-növekedésre számít.
A legnagyobb európai hitelminősítő szakértői azonban kidolgoztak és lefuttattak egy olyan szimulációs forgatókönyvet is, amelynek alapján a jövő évet az Egyesült Államok ismét recesszióban tölti. E forgatókönyv szerint az amerikai hazai össztermék az idén csak 1 százalékkal növekszik, 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesik, és 2013-ban is mindössze 1,5 százalékkal bővül.
A hitelminősítő szerint az újabb a
merikai recesszió kockázata azért növekedett, mert számos olyan sokkhatás bekövetkezett, amelyeket a cég a néhány hónapja kiadott legutóbbi világgazdasági előrejelzésében a kettős mélypontú amerikai recesszió lehetséges előidéző tényezőiként azonosított. Ezek közé tartozik a fogyasztók "visszavonulása" a munka- és az ingatlanpiac folytatódó gyengesége miatt, a piaci stressz újbóli erősödése a perifériális euróövezeti szuverén adósságválsággal összefüggésben, valamint a geopolitikai okok által táplált nyersolaj-árkiugrás.

A Fitch kimutatása szerint történelmi visszatekintésben az eseteknek csaknem az 50 százalékában amerikai recesszió következett, amikor az Egyesült Államok gazdaságának éves szintre átszámított növekedési üteme - ahogy az idei év első felében is történt - 2 százalék alá csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását