2024. április 25. - Márk

Schwarzenberg: pocskondiázás vagy jogos kritika?

Sajnálatosnak nevezte az európai politika jelenlegi színvonalát a cseh külügyminiszter egy osztrák lap szerdai számában megjelent interjúban.
2011. szeptember 7. szerda 10:09 - HírExtra
"A régi szép idők"

"Kreisky (Bruno Kreisky osztrák kancellár, 1970-83) és Kohl (Helmut Kohl nyugatnémet kancellár, 1992-98) alatt még más volt a helyzet. Jelenleg nincsenek igazán tehetséges emberek" - fogalmazott Karel Schwarzenberg a Kuriernak.

Schwarzenberg véleménye

A cseh külügyek vezetője úgy vélekedett, egész Európában "az európaitól a nemzeti felé" vezető tendencia tapasztalható.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a magyarországi "nacionalista tendenciákról", úgy válaszolt: "az a nyugtalanító, hogy összeurópai trendről van szó".

Magyarország "furcsa keverék" - folytatta. A Fidesz liberálisból populista, jobboldali-nemzeti párttá vált - mondta. Úgy vélekedett, a Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget, ha nem lettek volna "szabálytalanságok" az előző kormányban. A kétharmados többség minden politikus számára kísértést jelent - tette hozzá.

Schwarzenberg úgy vélekedett, Václav Klaus államfő azért bírálta nemrégiben a cseh külpolitikai koncepciót, mert ő nem vette bele az elnöknek Európáról alkotott nézeteit. "Egyébként ez a kormány, és nem az elnök dokumentuma" - mondta.

A cseh köztársasági elnök a múlt kedden a cseh nagykövetekkel lezajlott találkozóján élesen bírálta a koncepciót. Úgy vélte: a koncepció tele van "üres témákkal", nem foglalkozik az Európai Unióban létező kedvezőtlen tendenciákkal, valamint a cseh külpolitika valódi kulcsproblémáival.
A külügyminiszter a Kuriernak nyilatkozva nyitva hagyta azt a kérdést, hogy pályázik-e majd az elnökjelöltségre.

Beszélt arról is, hogy jelenleg jobb Csehországnak az euróövezeten kívül maradni. "Az euró számunkra nem ideológiai kérdés. Gazdaságilag nem tartunk még ott" - fogalmazott. "Isten segítségével talán 2015-ben sikerül" - fűzte hozzá.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását