2024. április 16. - Csongor

Cafetériában a megoldás?

Hatékony cafetéria rendszerrel a cégek kis költséggel, legálisan megfelelhetnek az elvárt béremelés követelményének, ráadásul a munkavállalók is jól járnak - vélekedik MTI-hez eljuttatott közleményében az Optisoft Számítástechnikai, Pénztárszolgáltató, Könyvelő és Oktató Nyrt.
2011. szeptember 10. szombat 10:59 - HírExtra
Az Országgyűlés júliusban fogadta el az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvénymódosításokat, amelyek 2012. január 1-jén lépnek hatályba és két évig maradnak érvényben. E szerint a kormány rendeletben határozhatja meg a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó munkabérének megőrzéséhez szükséges béremelés elvárt mértékét. Azok a vállalatok, amelyek a béremelést nem hajtják végre, a jogsértés megállapításától számított két évig nem tehetnek ajánlatot közbeszerzési eljárásban, nem kaphatnak támogatást a központi költségvetésből és az elkülönített állami pénzalapokból.

A kormány határozhat arról is, hogy a béren kívüli juttatásokat milyen mértékben lehet figyelembe venni a munkabér nettó értékének megőrzése során.

Az Optisoft számításai szerint a hagyományosan, munkabér formájában fizetett húszezer forintos többletből valójában csak 12.436 forint marad a munkavállaló zsebében, miközben mindösszesen 25.700 forintnyi költsége van a munkáltatónak. Ez 48,4 százalékos effektív juttatást jelent.

A cég úgy véli: ennél sokkal kedvezőbb a kifizetés hasznosulása akkor, ha az összeg cafetéria formájában kerül megfizetésre. Ennél a megoldásnál ugyanis a húszezer forintnak jóval nagyobb része - a teljes munkáltatói költség 75,8 százaléka, összesen 18.040 forint - jut a dolgozóhoz, és a munkáltatónak is csak 23.808 forint költsége jelentkezik.

"Amennyiben egy vállalat még nem optimalizálta humánerőköltségeit, például nem vezetett be cafetéria-rendszert, nem fizetett a munkavállalók egészségpénztári számlájára, nem járult hozzá étkezésükhöz vagy közlekedésükhöz, akkor már a nulláról kiépített rendszer is jó eséllyel bruttó bérköltség csökkenést eredményez a munkáltatónál, miközben a dolgozók nettóban magasabb összértékhez jutnak" - idézi a közlemény Semerédy Pétert, az Optisoft elnök-vezérigazgatóját.

A kártyaalapú cafetéria rendszerek kiépítésével és kezelésével is foglalkozó cég szerint további megtakarítást hozhat, ha kártyás megoldáson alapul a dolgozói plusz juttatások rendszere.

Kalkulációjuk szerint az utalványon biztosított béren kívüli juttatásokkal szemben a kártyán vezetett dolgozói csomagok mintegy 70 százalékkal olcsóbban fenntarthatóak. Az elnök-vezérigazgató szerint ez is magyarázza azt a trendet, hogy egyre lejjebb csúszik az a munkavállalói létszámhatár, ahol érdemes áttekinteni a humánerőforrás költségeinek optimalizálásában rejlő lehetőségeket.

"Míg korábban elsősorban nagyfoglalkoztatóknak érte meg a béren kívüli juttatások rendszerének bevezetése, a gazdasági környezet változásai és a technológiai fejlődés együttesen oda vezetett, hogy a kis- és közepes vállalkozói piacon is létjogosultsága van ennek az ösztönző rendszernek" - vélekedik Semerédy Péter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását