2024. április 19. - Emma

Lassabban drágulnak az élelmiszerek

Éves szinten jelentősen, 24,9 százalékra lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése júliusban azután, hogy az előző hónapban még 35,3 százalékos volt a drágulás - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal a kedden közzétett gyorsjelentésében.
2011. szeptember 12. hétfő 10:45 - HírExtra
A növényi termékek ára 32,3 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest, míg júniusban 46,7 százalékos volt az áremelkedés. A burgonya termelői ára 30,9, míg tavaly július 42,6 százalékkal emelkedett.

A zöldségek ára 25,5 százalékkal csökkent egy év alatt. A zöldségfélék közül a zöldpaprika és a görögdinnye ára jelentősen 44,7, illetve 49,1 százalékkal visszaesett, míg a zöldborsóé 27,4 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági áremelkedés lassulása lassan megjelenik az élelmiszerek fogyasztói árának alakulásában. Az élelmiszerárak éves emelkedése a májusi 9,4 százalékról júliusra 5,4 százalékra lassult. Az augusztusi inflációs adatokat kedden közli a KSH.

Az élő állatok és állati termékek termelői ára júliusban 11,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, míg júniusban 15 százalékos volt az áremelkedés.

Ez év júliusában a gabonafélék termelői ára 55,7 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az új termésű búza ára 47.200 forint volt tonnánként, így az a tavaly szeptemberi szintre csökkent. Az árpánál a júniusi árcsökkenés után az előző hónaphoz képest kismértékű, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 84 százalékos növekedés volt megfigyelhető júliusban.

Az ipari növények termelői ára 26,2, ezen belül az olajnövényeké 35,4 százalékkal nőtt a múlthónapban 2010. júliusihoz mérten.

A gyümölcsök termelői ára júliusban 16,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A belföldi termésű gyümölcsök között ebben az időszakban a legnagyobb aránya a meggynek volt. A tavalyi értékesítési nehézségek miatti alacsony bázis, illetve az idei problémamentes export 71,8 százalékos árnövekedést eredményezett.

A ribizli ára 16,6 százalékkal emelkedett, míg a kajszibaracké 4,1, az őszibaracké 33,8 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői ára júliusban 10,7 százalékkal magasabb volt a 2010. júliusinál. A vágómarha árának növekedése megállt, és visszatért a májusi szintre, így a második negyedévben átlagos 50 százalékos emelkedés után július hónapban, 27,9 százalékos éves ütemben nőtt. A vágóbaromfi ára 18,2, a vágósertésé ennél jóval kisebb mértékben, csupán 0,8 százalékkal emelkedett.

Ez év júliusában az állati termékek árai 13,2 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel ezelőttinél. Ezen belül a tyúktojás ára 4,9 százalékkal csökkent, a tejé viszont 21 százalékkal nőtt.
Az év első hét hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 35,4 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához hasonlítva. A növényi termékek47,6 százalékkal drágultak. A gabonafélék ára 79 százalékkal haladta meg a 2010. azonos időszakit, a zöldségfélék ára viszont 11,4 százalékkal csökkent. A gyümölcsök ára 30,9 százalékkal nőtt az előző év január-júliusi időszakához képest.

A vágóállatok termelői ára 13,6, az állati termékeké 17,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül a tej felvásárlási ára május óta 86 forint literenként - jelentette a KSH.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását