2024. április 25. - Márk

Buszbaleset: a könnyebb sérülteket már ma hazaszállíthatják

A vasárnapi tragikus egyiptomi buszbaleset könnyebb sérültjeit akár már kedden hazaszállíthatják - közölte Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója, a kedden Hurghadába induló magyar orvoscsoport vezetője hétfő este az MTI-vel.
2011. november 8. kedd 10:43 - HírExtra
Göndöcs Zsigmond beszélt a sérültek biztosítótársaságával, és arról tájékoztatták, hogy ők is küldenek segítséget a sérültek ellátása és hazaszállítása érdekében. Emellett a nagykövettel és a konzullal is egyeztetett, és megkapta azokat az anyagokat, amelyek minden információt tartalmaznak a sérültekről - tette hozzá.

Mint kifejtette: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől kapott megbízólevele szerint gyermek-traumatológus kollégájával elsősorban szervezési feladataik lesznek. Beszélnek a Hurghadában ápoltak, valamint az egyik kairói kórházban fekvő sérültek kezelőorvosaival, majd eldöntik, hogy milyen sorrendben, milyen módon lehet hazaszállítani a sérülteket. Ez alapján intézkednek arról, hogy Magyarországon milyen készültségű mentőautókat kell kirendelni a repülőtérre, kit kell kórházba vinni, kit lehet hazaszállítani.

Göndöcs Zsigmond, aki az Országos Mentőszolgálatnak egykor főigazgatója volt, elmondta, hogy Magyarországon és külföldön is sok tömeges balesetet "vezényelt már le". Többek között a 2004-es Srí Lankai cunami után ő vezette a helyszíni magyar orvoscsoportot, a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa idején pedig a térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízottként irányította a mentést.

Az Uniqa biztosító az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében azt írta: a biztosítótársaság szakemberei már a helyszínre érkeztek és mindent megtesznek a sérültek kiemelt kórházi ellátásáért, illetve megkezdték a szállítható állapotban lévő emberek hazaszállításának előkészületeit. Az Uniqa és a Europ Assistance közösen kedden hajnalban elindítja speciális mentőrepülőgépét, amely a nap folyamán hazahozza a sérülteket.

Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere korábban elmondta: az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja. Mindent megtesznek a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - tette hozzá.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre.

Az államtitkár megerősítette, hogy a 29 sérült közül négy súlyos sérültet és egyikük kísérőjét Kairóba szállították, a többi sérültet két hurghadai kórházban ápolják. Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője a sérültek hazaszállításáról annyit mondott, hogy ez nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a tizenegy elhunytból eddig hármat azonosítottak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egy tömeges balesetek ellátásában nagy gyakorlatot szerzett mentőorvos és egy gyermek-traumatológus szakorvos segíti majd a vasárnap történt tragikus egyiptomi buszbaleset sérültjeinek ellátását az észak-afrikai országban. Feladatuk, hogy a hurghadai és kairói kórházakban kezelt magyar sérültek további egészségügyi ellátásának koordinációjában, majd hazaszállításuk előkészítésében nyújtsanak segítséget - írta a minisztérium a közleményben.

A kedd reggeli, a hurghadai Nile kórházban ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra – tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a településhez közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Ők – arra hivatkozva, hogy lelkileg megviselték őket a történtek – nem kívántak nyilatkozni.

A Nile kórházban két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de hivatalosan, a nevüket vállalva nem kívántak nyilatkozni. Mindketten azt mondták: nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van.
A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.

A helyszínen a hatóságok mellett a hurghadai magyarok is megpróbálnak segíteni a sérülteknek, illetve a még a településen tartózkodó hozzátartozóknak. Korábbi adatok szerint mintegy 60 magyar él Hurghadában, ők elsősorban turizmusból élnek. Az MTI információja szerint többen már közvetlen a baleset után a helyszínen voltak, segítettek a tragédiában érintetteknek a hatóságokkal kommunikálni, és vizet vittek nekik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását