2024. április 25. - Márk

Vizsgálódnak erdélyben egy magyar párt ellen

Rendőrségi vizsgálat folyik Romániában az idén szeptemberben bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) aláírásgyűjtői ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Hunyad megyei állampolgárok aláírásait hamisították rá a gyűjtőívekre a párt bejegyeztetése érdekében.
2011. december 2. péntek 14:27 - HírExtra
Szász Péter, az EMNP kezdeményező bizottságának tagja - aki az egyik gyanúsított - az MTI-nek pénteken elmondta: felháborítónak tartja, hogy egy hamis vádakra alapuló feljelentés miatt rendőrségi zaklatásnak vannak kitéve szimpatizánsaik. Szász tudomása szerint a rendőrség mind a 812 aláírót felkeresi, s eddig már több mint száz embert kérdeztek ki az aláírás körülményeiről.

A rendőrség három kolozsvári és három dévai személy ellen vizsgálódik. Őket pénteken rendelték be kihallgatásra Dévára. Szász Péter ezt követően elmondta: megtudták, hogy ugyanaz az Adrian Draghici ügyvéd tett feljelentést ellenük, aki az EMNP bejegyeztetési bírósági tárgyalásába is beszállt a nyáron. Ő június 11-én jelentette fel őket a Hunyad megyei rendőrségen, amikor folyamatban volt még az EMNP számára azóta sikeresen véget ért bírósági tárgyalás.

Az EMNP szerint Draghici a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megbízásából szállt be a perbe, és ennek "bizonyítékaként" már a nyáron közzé tettek egy közjegyzői dokumentumot, amelyben az ügyvéd felhatalmazta Novák Leventét, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és kulturális miniszter tanácsadóját, valamint Budai Richárdot, az RMDSZ bukaresti szervezetének elnökét, hogy tanulmányozhassák az EMNP aláírásgyűjtési íveit.

"A rendőrségen elmondtuk, senkit sem kényszerítettünk arra, hogy aláírja az íveket, mindenki jószántából látta el kézjegyével a támogató íveket" - hangsúlyozta Szász Péter. Rámutatott: egyelőre csak Hunyad megyében kaptak beidézést, így nincs tudomásuk arról, hogy más megyében is folyamatban lenne ellenük hasonló eljárás.

A gyanúsítottak hosszas eljárásra számítanak, hiszen Szász szerint a rendőrök azt mondták, akár egy évig is eltarthat a vizsgálódás, mivel valamennyi aláírót felkeresik.

Szász teljesen abszurdnak tartja, hogy most vizsgálódnak ellenük, miután a bíróság az aláírások négy hónapnyi vizsgálata után, szeptemberben jogerősen jóváhagyta a párt bejegyzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását