2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Áldozat az isteneknek, tömegsír a testeknek

Az isteneknek feláldozott személyek aludták örök álmukat abban az 1100 éves tömegsírban, amelyet Peruban Limától 800 kilométerre északra tártak fel.
2011. december 20. kedd 09:39 - HírExtra
A sírgödör 8 méter mély és 150 méter széles, benne 60 lefejezett csontvázat, valamint 30 koponyát találtak a régészek, a helyszínen ló- és kutyacsontvázak is napvilágra kerültek - olvasható a The Archaeology News Network (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/) régészeti hírportálon.

Az ásatások során cserépedényeket és egyéb kerámiatárgyakat is találtak, a leletek a Sicán-kultúrához tartoznak. Néhány hónapja a közelben egy olyan főpap sírját tárták fel, aki a termékenységi kultuszhoz kapcsolódó szertartások során emberáldozatokat mutatott be.

Az inkák előtti korból származó Sicán- vagy Lambayeque-kultúra a mai Peru északi partvidékén 750 és 1375 között létezett, fővárosa Batán Grande volt. E kultúra a 900-1100-as években élte virágkorát, ekkor emelték monumentális épületeiket, temetkeztek nagy sírkamrákba, széles körben használták a rézből arzénnal ötvözött bronzot, és teremtettek kereskedelmi kapcsolatokat az ecuadori partvidékkel.

1050 és 1100 között Batán Grande elpusztult, a hatalmi központ pedig Túcume lett. 1375 és 1400 között a Sicán-terület a Chimu királyság uralma alá került, majd az inkák hódították meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását