2024. március 29. - Auguszta

Orbán szerint biztonságosabb lesz

A miniszterelnök szerint a január 1-jétől egységes katasztrófavédelmi rendszernek köszönhetően Magyarország biztonságosabb lesz, mint korábban.
2012. január 2. hétfő 16:11 - HírExtra
Úgy látja

Orbán Viktor úgy látja, hogy a 2010-es vörösiszap-katasztrófa és az árvizek nagy valószínűséggel elkerülhetők lettek volna, ha már abban az időben létezett volna egy bejáratott rendszer.

A kormányfő az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása alkalmából tartott hétfői budapesti állománygyűlésen arról is beszélt, hogy a közbiztonság olyan közügy, amelynek megteremtéséből és helyreállításából az állam mellett a polgároknak is ki kell venniük a részüket.

Felelősek vagyunk önmagunkért

Utalt az előző nap hatályba lépett új alaptörvényre, amely kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért, továbbá képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok elvégzésében részt venni.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmi rendszer átalakítását, egységessé tételét azzal indokolta, hogy a korábbi években az állam erői szétforgácsolódtak, és a magánérdekek a köz érdekei fölé kerekedtek. Szavai szerint mindez súlyos következményekkel, gazdasági károkkal járt, és emberéleteket is követelt. A kormányfő példaként említette a gondatlanul tárolt mérgező anyagokat, a folyami ártérre épített házsorokat, bevásárlóközpontokat.

Közel a csőd?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország az elmúlt években vészesen legyengült, a gazdaság a csőd szélére sodródott, a tisztességes munka becsülete elveszett, és gyökeret vert az a kártékony nézet, hogy munkával nem lehet boldogulni. Közölte, hogy mindennek véget akartak vetni, ezért látott hozzá a kormány Magyarország megújításához.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmet a magyar állam egyik legfegyelmezettebb és legjobban működő testületének nevezte, amely az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy munkája nélkülözhetetlen, sőt továbbfejlesztésre érdemes.

Hozzátette, hogy az új rendszerben világos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, felelősségi köröket és határozott irányítási rendszereket alakítottak ki, így képesek lesznek gyorsan és hatékonyan reagálni vészhelyzetekben.

"A Pilátusi szemlélet vége"

Mint fogalmazott, az állam mától kezdve nem moshatja a kezeit, ha a katasztrófavédelem területén valami nem zajlik megfelelően.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az új törvény értelmében a jövőben "köteles szolgálatba" állíthatók lesznek azok az emberek, akik speciális szaktudással vagy eszközökkel rendelkeznek, vagy fizikai erejükre, munkabírásukra szükség lehet, például árvízi védekezések idején.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kakambuki
2012. január 2. 22:05
Jó, de miért kellett mindemellett a teljes vízügyi szolgálatot likvidálni? És mióta értenek a Katasztrófások és a tűzoltók árvízvédelemhez és vízkárelhárításhoz? Ez kész katasztrófa!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását