2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Dzsessz idiofonnal

Az egyik legnépszerűbb fiatal brit dzsesszzenekar lép fel január 25-én a Művészetek Palotájában (Müpa): a műfajt az indie rock elemeivel vegyítő Portico Quartet egy különleges eszközt, a hang elnevezésű idiofon ütőhangszert is használja.
2012. január 14. szombat 11:47 - HírExtra
A londoni és southamptoni fiatal zenészekből 2005-ben alakult zenekar két éven át szinte csak az utcazenélés keretein belül kapott lehetőséget. Nevüket akkor alkották, amikor egy olaszországi fellépésüket elmosta az eső, ezért egy oszlopos előcsarnokba (olaszul portico) húzódva játszottak.

2007-ben szerződést írtak alá a Babel Label kiadóval, majd felvették debütáló lemezüket, a Knee-deep In The North Sea című anyagot. Az albumot a Time Out magazin az év dzsesszlemezének választotta, a CD-t jelölték a 2008-as Mercury Music Prize-ra, valamint helyet kapott az Egyesült Királyság Top 200-as listáján is.

A kiadvány sikere nemzetközi elismertséget hozott a zenekarnak, azóta gyakorlatilag végigturnézták egész Európát, rengeteg rangos dzesszfesztiválon és klubban megfordultak.
A Portico Quartet nem hagyományos dzsesszt játszik, hanem azt az indie rock zenével ötvözi, keverednek benne a groove-ok a repetitív megoldásokkal. A klasszikus bőgő, a szoprán- és tenorszaxofon, valamint a dob együttese egyedülálló atmoszférával ruházza fel a kvartett zenéjét, amely a modern dzsessz mellett enyhe pszichedelikus nyomokat is magán visel.

A csapat különlegessége a hang elnevezésű hangszer használata. A hang egy acélból készülő idofon ütőhangszer, egy svájci cég találmánya, amelyből a hozzáértő rendkívül eredeti, semmihez sem hasonlítható lebegő hangokat képes kicsiholni. Bár a hang nem túlzottan elterjedt (Magyarországon például Horváth Kornél használja), a különféle kísérletező projektek szívesen alkalmazzák.

A négyes a Peter Gabriel (ex-Genesis) által alapított Real World Records gondozásában adta ki második lemezét, az Islát 2009-ben, az új anyag idén január 30-án jelenik meg, címe: Portico Quartet. A formáció jelenlegi tagjai: Jack Wyllie (szoprán- és altszaxofon), Keir Vine (hang, ütőhangszerek), Milo Fitzpatrick (bőgő) és Duncan Bellamy (dob).

A Portico Quartet mostani turnéján csak kétszer érinti Közép-Európát: a január 25-i budapesti fellépés után április 20-án Prágában játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását