2024. május 21. - Konstantin

EP: több pénz kéne Berlintől

Nagyobb pénzügyi támogatást vár Németországtól az euróövezeti válság rendezéséhez Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) új elnöke, aki a hétfői uniós csúcsra utalva egy pénteki interjúban hangsúlyozta, hogy a berlini iránymutatás alapján végzett válságkezelés két év után még mindig nem hozta meg a várt sikert, ezért át kell gondolni a módszereket.
2012. január 27. péntek 14:50 - HírExtra
Már két éve

Martin Schulz elmondta: a csúcstalálkozókon már két éve "folyik a vita a válság megoldásáról, de magát a megoldást még mindig nem találták meg". Az állam- és kormányfők problémája az, hogy egyszerre kell stabilizálni az eurót Brüsszelben és megtartani a többséget otthon. Így gyakran keletkezik az a benyomás, hogy "a hazai megítélés fontosabb a közös európai vívmányoknál" - mondta a szociáldemokrata politikus a ZDF német közszolgálati televízióban.

Schulz hangsúlyozta: Németországnak felül kell vizsgálnia a "hangsúlyosabb pénzügyi szerepvállalást" szorgalmazókkal szemben tanúsított elutasító álláspontját. Berlinnek meg kell fontolni, vajon nem jelent-e mégis nagyobb kockázatot, hogy az euró éppen a kellően erős német elköteleződés hiánya miatt kerül veszélybe.

Többen, hasonlóan

Korábban a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és több vezető európai politikus tett az EP elnökéhez hasonló nyilatkozatot. Mario Monti olasz kormányfő például felvetette, hogy 500 milliárdról 1.000 milliárdra kellene emelni az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) forrásait, és ebben Berlinnek oroszlánrészt kellene vállalni.

Martin Schulz hangsúlyozta: nem igaz az az állítás, hogy minden országnak magának kell megoldani a problémáit, hiszen például német bankok is megszenvednék, ha összeomlana a görög pénzügyi rendszer. "Az euró és az euróövezet már régen nem csupán valutaunió. A közös pénz sorsközösséget jelent, vagyis együtt győzünk, vagy együtt veszítünk."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását